Hlavní obsah

Duel Kvitové s Makarovovou přerušila tma. V sobotu budou dohrávat i Cetkovská a Birnerová

Aktualizováno

Nejlepší česká tenistka Petra Kvitová bojuje o postup do osmifinále grandslamového Wimbledonu, její soupeřkou je Ruska Jekatěrina Makarovová. Zápas byl v pátek po setech 6:3, 2:6 a 1:2 z pohledu Kvitové přerušen kvůli šeru a bude se dohrávat v sobotu stejně jako rozehraná utkání 3. kola dalších českých hráček Petry Cetkovské se Sloane Stephensovou z USA a Evy Birnerová s Monikou Puigovou z Portorika.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Petra Kvitová v utkání 3. kola Wimbledonu proti Jekatěrině Makarovové z Ruska.

Článek
Fotogalerie

Nad Londýnem krátce po poledni drobně pršelo a hrát se namísto ve 12:30 SELČ začalo až před patnáctou hodinou. Zápas šampiónky All England Clubu z roku 2011 s Makarovovou proto začal se zpožděním, za stavu 3:3 v první sadě byl navíc kvůli dalšímu dešti zhruba na dvě hodiny přerušen.

Když se začalo znovu hrát, Kvitová na kurtu dominovala. hrála rychle i přesně a díky tomu vyhrála pět her v řadě. První set získala 6:3 a ve druhém měla náskok 2:0.

Zdálo se, že Kvitová zápas ovládá, jenomže pak přišly chyby, zhoršila pohyb a naopak Makarovová začala hrát výborně. Svěřenkyně kouče Davida Kotyzy Kvitová ztratila osm her po sobě a až za stavu 0:2 ve třetí sadě si udržela servis. V tu chvíli byl zápas přerušen pro šero, což je v dané situaci výhoda osmé nasazené Kvitové.

Naopak pauza může přibrzdit rozjeté dvě zbylé Češky. Kvalifikantka Cetkovská přišla o první set v tie breaku, ale ve druhém za třiadvacet minut uštědřila nasazené favoritce kanára, načež byl zápas přerušen. Blízko k postupu do osmifinále má další kvalifikantka Birnerová, která v utkání dlouhých výměn vede nad Puigovou 6:4 a 2:1 s brejkem.

Pokud Cetkovská i Birnerová své zápasy vyhrají, bude mít český tenis ve Wimbledonu jistou čtvrtfinalistku, protože by se ve 4. kole střetly spolu.

Štěpánek není zcela fit, ale do čtyřhry nastoupil

Tenista Radek Štěpánek nedohrál kvůli zraněné levé noze ve Wimbledonu druhé kolo dvouhry, lékaři ale zjistili, že stehenní sval nemá natržený. Český hráč tak i s hendikepem nastoupil s Indem Leanderem Paesem v Londýně do čtyřhry, protože neměl srdce kamarádovi debl zrušit.

"Není to dobrý, ale neměl jsem srdce to parťákovi pustit. V deblu se můžu trošku schovat, protože tam mám parťáka," řekl Štěpánek. S Paesem porazili v 1. kole italsko-izraelskou dvojici Daniele Bracciali, Jonathan Erlich 7:6, 6:4, 6:7 a 6:4. Zápas začal ve čtvrtek, ale byl po prvním setu přerušen kvůli dešti a v pátek se dohrával.

Čtyřiatřicetiletý Štěpánek se zranil v prvním setu utkání 2. kola dvouhry s Polákem Jerzym Janowiczem a za stavu 2:6, 3:5 zápas skrečoval. "Na singla bych s tímhle v životě nevlezl, protože bych dostal třikrát 6:2 a nehnul se z fleku. Ale ve čtyřhře se snažím hrát chytře, tenis na jeden dva údery, což jsem schopen odehrát."

Vyšetření ukázalo, že Štěpánkův sval není natržený. "To byla dobrá zpráva," řekl tenista, který s Paesem vyhrál grandslamový titul na Australian Open. "Mám to natažené a mám chycenou i šlachu, která vede ke kolenu," popsal Štěpánek zranění a od indického spoluhráče dostal před zápasem radu: "Hraj to profesorsky."

Po vzoru fotbalistů

K utkání nastoupil Štěpánek s obvazem pod kolenem, který upevňuje zanícenou šlachu, a se speciálním návlekem na stehenním svalu, který nohu zahřívá. "Je to novinka, co používají fotbalisti. Je to lepší než tejp, který nohu stahuje a omezuje v pohybu. Tohle je docela dobrý, skoro to z nohy nesundávám," řekl Štěpánek.

Čtyřhru může hrát nejen proto, že sval není natržený, ale protože mu ani nezatuhl. "Dostalo se mi správné péče. Kdyby to zatuhlo, tak nevylezu ani do ložnice. Naštěstí nemusím při zápasu chodit do schodů a byl jsem ujištěn, že se mi noha nezhorší," řekl a dodal, že jakmile ve wimbledonské čtyřhře s Paesem vypadnou, nohu doléčí.

Štěpánek s Paesem loni vyhráli tři turnaje, ale letos nastoupili teprve ke čtvrté společné čtyřhře. Štěpánek se totiž na začátku roku zranil a musel na operaci vyhřezlé ploténky, takže vynechali Australian Open i Roland Garros.

Tenisový Wimbledon
Ženy - dvouhra, 3. kolo:
Kvitová (8-ČR) - Makarovová (25-Rus.) 6:3, 2:6, 1:2 přerušeno pro tmuon-line
Cetkovská (ČR) - Stephensová (17-USA) 6:7 (3:7), 6:0, přerušeno pro tmu
Birnerová (ČR) - Puigová (Portor.) 6:4, 2:1 přerušeno pro tmu.
Ženy - čtyřhra, 2. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (2-ČR) - Čepelová, Kalašnikovová (SR/Gruz.) 6:1, 6:1
Erraniová, Vinciová (1-It.) - Grandinová, Uhlířová (JAR/ČR) 6:2, 6:3.
Muži - čtyřhra, 1. kolo:
Paes, Štěpánek (1-ČR) - Bracciali, Erlich (It./Izr.) 7:6 (8:6), 6:4, 6:7 (1:7), 6:4
Levine, Pospisil (Kan.) - Dlouhý, Ram (ČR/USA) 6:2, 6:4, 6:1.
Výsledky dalších zápasů Wimbledonu zde.

Reklama