Hlavní obsah

Kvitová poprvé hrála zápas dva dny a pauza ji zachránila

Londýn

Tenistka Petra Kvitová hrála poprvé ve Wimbledonu zápas dva dny. Kvůli dešti se natahoval její duel 3. kola s Jekatěrinou Makarovovou z Ruska tak dlouho, až byl v pátek přerušen. Předloňské šampiónce turnaje to pomohlo, protože v tu chvíli se jí nedařilo, ale sobotní dohrávku zvládla skvěle.

Foto: Toby Melville, Reuters

Petra Kvitová oslavuje triumf nad Jekatěrinou Makarovovou z Ruska.

Článek
Fotogalerie

"Byla jsem hodně ráda, že se to přerušilo," přitakala Kvitová. Páteční přerušení přišlo za stavu 6:3, 2:6 a 1:2, přičemž česká tenistka z posledních devíti her osm prohrála. Přestože v noci špatně spala, dohrávku ovládla. "Věděla jsem, že se vrátím a můžu hrát dobře. To mě uklidňovalo a vyšlo to," usmála se.

Zápas rozložený do dvou dnů zažila Kvitové ve Wimbledonu, kde to bývá kvůli dešti častější než jinde, poprvé. "Byla jsem na sebe zvědavá, jak to zvládnu. Noc nebyla jednoduchá, nespala jsem nejlíp, ale zjevně to tak moc nevadilo."

Třiadvacetiletá Kvitová v duchu letošní sezóny ukázala obě své tváře. V pátek nejdříve soupeřku ničila, pak se zasekla a prohrála osm her v řadě. "Udělala jsem lehké chyby a najednou jsem na kurtu ta druhá. Jí tam spadlo úplně všechno. Podala jsem jí prst a ona si vzala celou ruku. Takhle jsem nemohla hrát," řekla.

Nemyslet na minulost,nakázala si

Svěřenkyně Davida Kotyzy má záblesky parádní agresivní hry, při které létají míče k lajnám, do rohů a soupeřky se po nich jen bezmocně ohlížejí. Hvězdné okamžiky ale střídá dvojchybami, horším pohybem a snadnými ztrátami. "Kdybych znala odpověď, tak moje zápasy nebudou nahoru dolů, ale je to něco, co musím zlepšit. Je to otázka hlavy, musím se soustředit na každý míč a nemyslet na minulost," řekla.

Srovnání s rokem 2011, v kterém ve finále porazila Rusku Marii Šarapovovou a dosáhla životního úspěchu, se Kvitová brání. "Tenkrát mi každý úder spadl do kurtu. Letos mám ve hře dobré prvky jako tenkrát, ale je tam trochu víc výpadků. Ale je to tráva a věřím, že těch lepších věcí bude více a více."

Ve Wimbledonu Kvitová prožívá letos nejlepší grandslam. V Austrálii vypadla ve 2. kole, na pařížské antuce došla jen o kolo dál. V Londýně už je v osmifinále. "Poprvé jsem letos ve druhém týdnu grandslamu, to by mě mohlo uklidnit," řekla.

Využije výpadku dalších favoritek?

Turnaj už přišel o Šarapovovou, světovou dvojku Bělorusku Viktorii Azarenkovou a Kvitová je ve spodním části pavouku nejvýše nasazená. "Koukám na další soupeřku, dál ne," opakuje, ale ví, že má naději na dobrý výsledek. "Svázaná tím nejsem, protože to moc neřeším. Na trávě tolik nezáleží na žebříčku. Jsou holky, kterým tráva sedí a dovedou na ní překvapit," řekla Kvitová.

Volná neděle, kdy se ve Wimbledonu nehrají zápasy, bude pro Kvitovou běžným dnem a přípravou na pondělní osmifinále s Carlou Suárezovou ze Španělska. "Půjdeme si na hodinu zahrát," řekla s tím, že nechce moc trápit pravou nohu, kterou si poranila po pádu už v prvním kole. Hraje proto s tejpem na kotníku a pod kolenem. "Ale je to dobrý," uvedla.

Reklama

Související témata: