Hlavní obsah

Berdychovi otáčením zápasů roste sebevědomí

Londýn

Před rokem vypadl ve Wimbledonu hned v prvním kole a posléze na olympiádě to nebylo o nic lepší. Letos ale Tomáš Berdych na londýnské trávě září a vítězstvím ve třetím kole nad Jihoafričanem Kevinem Andersonem si zvýšil sebevědomí. To bude v pondělním osmifinálovém duelu s Australanem Bernardem Tomicem potřebovat.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Spokojený Tomáš Berdych.

Článek

"Jde to hladce, ale jsem rád, že jsem se vypořádal s těžkou situací, což je dobré do dalších zápasů. Kdybych všechno vyhrával snadno a pak by přišel těžký zápas, bylo by to o to těžší. Zvyšuju si sebevědomí," pochvaloval si Berdych.

Česká tenisová jednička tentokrát potvrzuje roli sedmého nasazeného a zahraje si opět druhý týden turnaje. "Mám z toho dobrý pocit. Je to lepší než být v úterý doma a koukat se, jak ostatní hrajou," řekl.

Andersona porazil už popáté v sezóně a podeváté za uplynulých osmnáct měsíců, což je poměrně unikátní. "Jestli mě někdo může nenávidět, tak je to on. Věřím mu, rozumím tomu a naprosto to chápu," usmál se Berdych, který třeba osmkrát prohrál s Nikolajem Davyděnkem, než Rusa porazil. "Není to nic příjemného, ale pořád je to jenom sport."

Jihoafričan začal zápas výborně a českého hráče v prvním setu přehrál. "Věděl jsem, že z toho se může jen zhoršit a čekal jsem na svoji šanci. Uhrál jsem těžké míče, a když přišla šance, tak jsem ji využil," popisoval Berdych. Z předešlých zápasů věděl, že dokáže Andersona v koncovkách přehrát.

Prověří ho mladík Tomic

Berdycha těší, že letos už několikrát dokázal set či zápas otočit, jako třeba v Římě se světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska z mečbolu. "To je asi největší změna," těší ho posun ve hře. "To si těžko můžu říct: Tohle chci změnit. K tomu musí člověk nějak dospět. Projde si zkušenostmi, zvládne to jednou dvakrát, víc si věří v těžkých situacích. Je to něco navíc," řekl Berdych.

V pondělí ho prověří dvacetiletý Tomic. S Australanem, jehož otec se nesmí kvůli fyzickému napadení synova tréninkového partnera účastnit turnajů a má zákaz vstupu i do Wimbledonu, se na okruhu ATP nestřetl. Jen loni s ním prohrál v exhibičním turnaji Kooyong Classic před Australian Open.

"Je to ošemetný soupeř a může být opravdu nebezpečný. Jeho hra je jiná než u ostatních. Budu muset být trpělivý a jít míč po míči," řekl Berdych o 59. hráči světa. "Dokáže neuvěřitelně číst hru. Ne, že by byl skvělý běžec a obranář, ale dokáže jít napřed na správnou stranu. Je lepší zahrát někdy nečekanou variantu, než když na něj budete hrát strojově," míní.

Tomic, který letos vyhrál turnaj v Sydney, už ve Wimbledonu prošel předloni jako kvalifikant až do čtvrtfinále. "Tomáš je skvělý hráč. Trefuje míče silně a já musím využít své přednosti. Myslím, že se mu nebude líbit, co mu nabídnu," řekl.

Reklama

Související témata: