Hlavní obsah

Murrayho vytočil novinář BBC. Dostaneš od Lendla fén jako od Fergusona? ptal se redaktor

Nečekaně tvrdou bitvu o wimbledonské semifinále musel svést Andy Murray se Španělem Fernandem Verdascem, jenž vedl už 2:0 na sety. Špatně se vyvíjející zápas nakonec britský tenista dovedl po velkém obratu do vítězného konce. O to větší prožil rozčarování v pozápasovém rozhovoru pro britskou BBC, při němž měl reportér Garry Richardson velmi rýpavou náladu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Vítězné gesto Andyho Murrayho po vítězství nad Fernandem Verdascem.

Článek

Žurnalista zřejmě inspirován přítomností Murrayho fanouška a skotského krajana Sira Alexe Fergusona na stadiónu, donedávna manažera Manchesteru United, vymyslel trochu krkolomnou otázku, která se mu záhy velmi vymstila.

„Sir Alex Ferguson seděl v královské lóži a sledoval tvůj výkon. Dříve proslul tím, že po zápase dával hráčům v kabině pověstný fén. Myslíš, že Ivan Lendl (Murrayho kouč) taky za tebou zajde do šatny a řekne něco, aby tě trochu vyhecoval. Potřebuješ to vůbec, nebo víš všechno moc dobře sám," ptal se Richardson.

Viditelně nasupený Murray neměl pro podobné vtípky pochopení. „Určitě nevím všechno, do toho mám daleko. Ale nevím, proč by mi za něco měl vynadat. Bojoval jsem tak tvrdě, jak to jen šlo, dal jsem do toho všechno, nevypustil jsem jediný míček a z neskutečně těžkého zápasu jsem vyšel jako vítěz," opáčil skotský tenista s přísným pohledem.

Redaktor ihned pochopil, že šlápl trochu vedle a snažil se situaci zachránit. „Dostat se znovu do semifinále Wimbledonu je fantastický úspěch, to musí být pro tebe skvělé," chválil najednou Richardson.

„To tedy je. Je to pořádně těžké to na trávě dokázat," potvrdil Murray a rázně rozhovor ukončil. Přehodil přes rameno tašku s raketami a zmizel v zákulisí. Na chlácholení redaktora už nijak nereagoval.

Po tomto rozhovoru se rozběhla na sociálních sítích bouřlivá debata vesměs odsuzující žurnalistovu práci a hájící čerstvého semifinalistu Wimbledonu. Vyostřenějšího rozhovoru si všimli i v zámoří. „Vypadalo to, že ty otázky Murrayho celkem urazily," napsal například US Today.

Nebuďte na něj tak tvrdí

Pro samotnou BBC se stal rozhovor s miláčkem Britů rychle „horkým bramborem", s nímž si nevěděla rady. Zatímco se stanice s podobnými pozápasovými videorozhovory chlubí v plném znění na prominentním místě na svých webových stránkách, z povídání s Murraym vystřihla kontroverzní část a video „uklidila" až na takřka neviditelná místa tenisové sekce.

Sám Murray ale později trochu vychladl a po spršce nadávek směrem k redaktorovi BBC na sociálních sítích se Richardsona sám zastal. „Nebuďte na Garryho Richardsona tak tvrdí. Měl špatný den a nakonec se mi omluvil," napsal Murray na Twitteru.

Reklama