Hlavní obsah

Murray otočil duel s Polákem Janowiczem a ve finále Wimbledonu vyzve Djokoviče

Aktualizováno

Na centrálním dvorci v londýnském Wimbledonu se v pátek rozhodlo o složení finálové dvojice mužské dvouhry. Prvním finalistou se podruhé v kariéře stal Srb Novak Djokovič, který po čtyřech hodinách a 49 minutách udolal Argentince Juana Martína Del Potra v pěti setech 7:5, 4:6, 7:6, 6:7 a 6:3. Ve famózním duelu rozhodovaly maličkosti, světová jednička prokázala v závěrečné sadě také lepší fyzickou kondici a vytrvalost. Ve druhém semifinále zdolal domácí favorit Andy Murray Poláka Jerzyho Janowicze 6:7, 6:4, 6:4 a 6:3. V nedělním finále se tak střetnou dva nejvýše nasazení tenisté.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Andy Murray a jeho vítězné gesto.

Článek
Fotogalerie

Srbský tenista, přemožitel Tomáše Berdycha ve čtvrtfinále, předchozí finále na trávě v All England Clubu v roce 2011 vyhrál.

"Byl to jeden z nejlepších zápasů, jaký jsem kdy hrál. Byl vzrušující, tak těsný a na vysoké úrovni a já měl tu čest ho vyhrát. Nejdřív si ten pocit užiju a pak budu myslet na finále," řekl Djokovič a ocenil Del Potra, vítěze US Open z roku 2009. "Je vidět, proč už byl grandslamovým šampiónem. Zaslouží si za zápas velké uznání."

Ve vyrovnané bitvě výměn od základní čáry získal Djokovič první set brejkem v jeho závěru, ale ve druhé sadě vládl drtivým forhendem Argentinec.

Del Potra zradila smeč

V dramatické třetí sadě nejdříve odvrátil Del Potro za stavu 5:6 tři setboly, jenomže následný tie break si prohrál. Za stavu 2:3 dal první smeč slabou a druhou trefil do sítě, zatímco Srb předtím uklouzl a ležel na zemi. Konsternovaný Argentinec už ve zkrácené hře nebodoval a ještě na lavičce se chytal nevěřícně za hlavu.

Čtvrtý set lépe rozehrál Djokovič, ale o brejk na 4:3 hned vzápětí přišel. Del Potro ale ukázal srdce bojovníka. V tie breaku čelil dvěma mečbolům, ale při prvním mával rukama, aby jakoby odfoukl soupeřův lob do autu, což se povedlo. Při druhém zahrál vítězný forhend, následně set získal a diváci tleskali vstoje.

Po čtyřech hodinách hry začínal pátý set a rozhodl ho brejk Djokoviče v osmé hře. Srb pak při svém servisu ještě čelil brejkbolu, který ale odvrátil a následně třetí mečbol proměnil vítězným bekhendem po lajně. Oba tenisté se u sítě objali a Djokovič stejně jako fanoušci tleskal při odchodu poraženému Del Potrovi.

"Myslím, že na tento zápas se bude pár let vzpomínat. Hráli jsme čtyři a půl hodiny na vysoké úrovni, nebylo příliš mnoho chyb. Nevím, jestli ostatní hráči dovedou hrát, jako my dneska. Hrál jsem svůj nejlepší tenis na trávě, ale nebylo to dost, abych porazil světovou jedničku. Ale byl jsem blízko," řekl Del Potro.

Murray zabral až ve druhém setu

První set duelu Murrayho s Janowiczem přinesl do stavu 5:4 pro Brita jen jediný nevyužitý brejkbol, hlavně první polský grandslamový semifinalista se opíral o dělový servis. Murray měl v závěru přece jen šanci na brejk, ale nepotvrdil žádný ze dvou setbolů, což se mu vymstilo v tie breaku. V něm Janowicz rychle vedl 4:0 a nakonec zvítězil 7:2.

Druhou sadu však Murray, který otočil čtvrtfinále s Fernandem Verdaskem dokonce ze stavu 0:2 na sety, načal brejkem a dostal zápas do očekávaných kolejí. Svěřenec trenéra Ivana Lendla, hlasitě podporovaný z hlediště, druhý set vyhrál 6:4. Poradil si i s nepříznivým vývojem ve třetím setu, kdy pěti získanými hrami v řadě zvrátil negativní skóre 1:4 a Poláka definitivně zlomil.

Čekalo se na zatažení střechy

Murrayho nerozhodilo ani dvacetiminutové přerušení před čtvrtým setem, které si vynutilo zatahování střechy a rozsvěcení světel nad centrálním kurtem, třebaže proti rozhodnutí organizátorů hlasitě protestoval. Čtvrtou sadu získal v poměru 6:3.

Murray má s Djokovičem nepříznivou bilanci 7:11 na zápasy a půjde už o jejich čtvrté vzájemné grandslamové finále. Na Australian Open se letos i v roce 2011 radoval Srb, loni na US Open byl však úspěšnější Murray a získal svůj zatím jediný grandslamový titul.

Tenisový turnaj ve Wimbledonu
Muži:
Semifinále dvouhry:
Djokovič (1-Srb.) - Del Potro (8-Arg.) 7:5, 4:6, 7:6 (7:2), 6:7 (6:8), 6:3
Murray (2-Brit.) - Janowicz (24-Pol.) 6:7 (2:7), 6:4, 6:4, 6:3

Reklama

Pavouk - Wimbledon 2013 - dvouhra mužů

  • Osmifinále

  • Srbsko Novak Djokovič Německo Tommy Haas
    6 : 1; 6 : 4; 7 : 6
  • Austrálie Bernard Tomic Česká republika Tomáš Berdych
    6 : 7; 7 : 6; 4 : 6; 4 : 6
  • Španělsko David Ferrer Chorvatsko Ivan Dodig
    6 : 7; 7 : 6; 6 : 1; 6 : 1
  • Itálie Andreas Seppi Argentina Juan Martin Del Potro
    4 : 6; 6 : 7; 3 : 6
  • Polsko Lukasz Kubot Francie Adrian Mannarino
    4 : 6; 6 : 3; 3 : 6; 6 : 3; 6 : 4
  • Polsko Jerzy Janowicz Rakousko Jürgen Melzer
    3 : 6; 7 : 6; 6 : 4; 4 : 6; 6 : 4
  • Španělsko Fernando Verdasco Francie Kenny De Schepper
    6 : 4; 6 : 4; 6 : 4
  • Ruská federace Michail Južnyj Velká Británie Andy Murray
    4 : 6; 6 : 7; 1 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Srbsko Novak Djokovič Česká republika Tomáš Berdych
    7 : 6; 6 : 4; 6 : 3
  • Španělsko David Ferrer Argentina Juan Martin Del Potro
    2 : 6; 4 : 6; 6 : 7
  • Polsko Lukasz Kubot Polsko Jerzy Janowicz
    5 : 7; 4 : 6; 4 : 6
  • Španělsko Fernando Verdasco Velká Británie Andy Murray
    6 : 4; 6 : 3; 1 : 6; 4 : 6; 5 : 7
  • Semifinále

  • Srbsko Novak Djokovič Argentina Juan Martin Del Potro
    7 : 5; 4 : 6; 7 : 6; 6 : 7; 6 : 3
  • Polsko Jerzy Janowicz Velká Británie Andy Murray
    7 : 6; 4 : 6; 4 : 6; 3 : 6
  • Finále

  • Srbsko Novak Djokovič Velká Británie Andy Murray
    4 : 6; 5 : 7; 4 : 6