Hlavní obsah

Bartoliová - Lisická 6:1, 6:4Bartoliová ve finále Wimbledonu rozcupovala Lisickou a slaví první grandslamový triumf!

Londýn/Praha
Aktualizováno

Novou šampiónkou tenisového Wimbledonu se stala Marion Bartoliová. Francouzská tenistka si ve finálovém duelu pohrála s Němkou Sabine Lisickou jako kočka s myší a za hodinu a 23 minut zvítězila 6:1, 6:4. Bartoliová získala svůj první grandslamový triumf a vedle stříbrného talíře také šek na 1,6 miliónu liber (téměř 49 miliónů korun).

Foto: Toby Melville, Reuters

Marion Bartoliová (vlevo) se stříbrným talířem pro vítězku Wimbledonu. Vedle ní poražená finalistka Sabine Lisická.

Článek
Fotogalerie

V žebříčku WTA se osmadvacetiletá Francouzka v pondělí posune na sedmé místo před Petru Kvitovou, jež na londýnské trávě vypadla ve čtvrtfinále. Bartoliová tím vyrovná své nejlepší umístění z loňského ledna. "Jako malá holka jsem o téhle chvíli snila," řekla poté, co na kurtu převzala trofej jako první Francouzka po Amélii Mauresmové, která ve Wimbledonu zvítězila v roce 2006. "Vyhrát Wimbledon esem na závěr, to jsem si ale nepředstavovala ani v těch nejdivočejších snech," dodala Bartoliová.

Trofeje se dočkala až při 47. grandslamovém startu. O dva tak překonala dosud nejdelší šňůru Jany Novotné, která v roce 1998 triumfovala rovněž ve Wimbledonu při 45. účasti na turnajích velké čtyřky. "V roce 2007 jsem to nedotáhla a vím, jaké to je. Sabine, jsem si jistá, že tu jednou budeš stát znovu. O tom není pochyb," vzdala hold soupeřce, která ji v předchozích čtyřech vzájemných zápasech dokázala třikrát porazit.

Třiadvacetiletá Lisická, jejímž grandslamovým maximem bylo dosud wimbledonské semifinále z roku 2011, za finálovou účast inkasuje 800 tisíc liber (asi 24 miliónů korun) a v žebříčku postoupí na 18. místo.

Bartoliová v pátém vzájemném zápase s Lisickou využila toho, že si atmosféru finálového zápasu v All England Clubu vyzkoušela už v roce 2007, kdy prohrála s Američankou Venus Williamsovou, a brzy setřásla nervozitu. Němka sice zahájila zápas brejkem, Bartoliová jí ale vzápětí oplatila stejnou mincí a po zbytek setu těžila z množství nevynucených chyb soupeřky. Při svém podání jí povolila uhrát jen dva fiftýny a po půl hodině proměnila první setbol.

Všechno mě to přemohlo, přiznala Němka

Lisická, jež ve 4. kole vyřadila obhájkyni titulu Američanku Serenu Williamsovou a v semifinále loňskou finalistku Polku Agnieszku Radwaňskou, si poprvé v zápase udržela podání až v úvodu druhé sady, před kterou se odešla zklidnit do útrob stadiónu. Pak soupeřku přitlačila i při jejím podání, žádný ze čtyř brejkbolů ale nedokázala využít a Bartoliová opět začala na kurtu kralovat.

Francouzka získala další čtyři hry za sebou a za stavu 5:1 měla při podání soupeřky tři mečboly. Žádný ale neproměnila a vzápětí přišla i o svůj servis. První Němka ve finále Wimbledonu od roku 1999 po Steffi Grafové zabojovala a snížila na 4:5, při svém dalším podání už ale Bartoliová nezaváhala. Životní turnaj, na kterém neztratila ani set, zakončila čistou hrou a mečbol proměnila esem.

Stejně jako Bartoliová v roce 2007, uhrála Lisická ve finále jen pět gamů. "Všechno mě to úplně přemohlo," uznala po utkání Lisická, která neskrývala slzy zklamání. "Všechna čest Marion. Už tohle zažila a dneska to zvládla perfektně. Zasloužila si to a já jen doufám, že taky dostanu ještě jednu šanci," dodala.

Bryanové po Wimbledonu mají všechny grandslamové tituly současně

Američtí tenisté Bob a Mike Bryanové vyhráli potřetí v kariéře mužskou čtyřhru ve Wimbledonu a získali společně patnáctý grandslamový titul. Ve finále porazili chorvatsko-brazilskou dvojici Ivan Dodig, Marcelo Melo 3:6, 6:3, 6:4, 6:4 a jako první pár v historii profesionálního tenisu mají v držení všechny čtyři grandslamové tituly současně. Navíc jsou i úřadujícími olympijskými šampiony.

Titul v ženské čtyřhře získal tchajwansko-čínský pár Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj. Osmá nasazená dvojice porazila Australanky Ashleigh Bartyovou a Casey Dellacquaovou, které v závěrečných kolech vyřadily Andreu Hlaváčkovou s Lucií Hradeckou i Květu Peschkeovou s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou, ve dvou setech 7:6 a 6:1.

Bratři Bryanové triumf oslavili svou tradiční srážkou hrudníků ve výskoku. "Je to, jako kdybychom přidali na naši skvělou kariéru oříšky a šlehačku a třešinky," přirovnal o dvě minuty mladší a o tři centimetry vyšší z dvojčat Bob tenisovou kariéru ke zmrzlinovému poháru.

Pětatřicetiletá dvojčata, která se drží na špici deblového žebříčku od září 2003, přitom vstoupila do zápasu katastrofálně a brzy prohrávala 0:5. První sadu proti dvanácté nasazené dvojici, která v semifinále vyřadila Radka Štěpánka s Leanderem Paesem, už nezachránili. V dalších třech setech ale při svém podání nezaváhali a po dvou hodinách proměnili první mečbol.

Bryanové letos opanovali Australian Open a French Open, a pokud na podzim obhájí loňský titul na US Open, stanou se teprve druhým párem v historii, který získá všechny čtyři grandslamové tituly v jednom roce. Kalendářní Grand Slam získali Australané Ken McGregor a Frank Sedgman v roce 1951, sedmnáct let před začátkem profesionální éry tenisu.

"Nemyslel jsem si, že něco bude tak úžasné jako zlatá medaile, ale tohle je jako koruna, završení nebo mašlička uvázaná na naší kariéře. Je to něco, o čem jsme nikdy ani nesnili - zkusit vyhrát všechny čtyři v řadě," dodal Bob Bryan.

Tenisový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 22,56 milionu liber):
Ženy:
Dvouhra - finále:
Bartoliová (15-Fr.) - Lisická (23-Něm.) 6:1, 6:4
Muži:
Čtyřhra - finále:
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Dodig, Melo (12-Chorv./Braz.) 3:6, 6:3, 6:4, 6:4
Ženy:
Čtyřhra - finále:
Hsieh Su-Wei, Pcheng Šuaj (8-Tchaiwan/Čína) - Bartyová, Dellacquaová (12-Austr.) 7:6 (7:1), 6:1
Juniorky:
Dvouhra - finále:
Bencicová (1-Švýc.) - Townsendová (5-USA) 4:6, 6:1, 6:4
Čtyřhra - semifinále:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Ducuová, Stojanovičová (5-Rum./Srb.) 6:3, 6:2
Vizitka francouzské tenistky Marion Bartoliové (28), vítězky letošního Wimbledonu:
Datum a místo narození: 2. října 1984, Le Puy-en-Velay ve střední Francii
Státní příslušnost: Francie
Výška a váha: 170 cm, 63 kg
Aktuální postavení na žebříčku WTA: 15. místo
Největší úspěchy: vítězka Wimbledonu 2013 ve dvouhře; vítězka osmi turnajů WTA ve dvouhře a tří ve čtyřhře
Rodina: svobodná
Ostatní: tenis začala hrát v šesti letech, trénoval ji otec Walter, původním povoláním zubař. Profesionálně hraje od 2000, otec se stal trenérem na plný úvazek v roce 2001, kdy Bartoliová vyhrála juniorku na US Open. V roce 2007 prohrála finále dvouhry ve Wimbledonu s Američankou Venus Williamsovou. Nejvýše byla v singlovém žebříčku WTA v lednu 2012 na sedmém místě, nyní se na tuto příčku vrátí. Letos krátce spolupracovala s trenérkou Janou Novotnou, po dvou měsících se ale vrátila k otci. Tenisem vydělala přes devět miliónů dolarů. Je milovnicí literatury a umění, má ráda kočky. Ze zástupu tenistek se vymyká stylem hry á la Monica Selešová, když hraje obouručné údery z obou stran. Dnešním vítězstvím napodobila krajanku Amélii Mauresmovou, která ve Wimbledonu triumfovala v roce 2006.

Reklama

Související témata: