Hlavní obsah

Murray - Djokovič 6:4, 7:5, 6:4Británie v extázi. Murray dobyl titul ve Wimbledonu, Djokovičovi nepovolil ani set

roj, jisSport.cz
Aktualizováno

Dlouhé čekání je u konce. Velká Británie se po 77 letech dočkala svého wimbledonského vítěze v mužské dvouhře. Andy Murray porazil v nedělním finále světovou jedničku Novaka Djokoviče po setech 7:5, 6:4 a 6:4. V All England Clubu tak slaví domácího vítěze poprvé od roku 1936, kdy slavný pohár vyhrál Fred Perry.

Foto: Toby Melville, Reuters

Andy Murray s pohárem pro vítěze wimbledonské dvouhry.

Článek
Fotogalerie

K titulu dovedl Murrayho český kouč Ivan Lendl, jenž sám turnaj ve Wimbledonu nikdy nevyhrál.

Takřka celá Velká Británie v očekávání finále doslova zatajila dech, boj o titul s účastí domácího hráče si přímo v All England Clubu si nenechala ujít celá řada celebrit v čele s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem.

A domácímu publiku dělal rodák z Glasgow radost hned od začátku zápasu. Měl navrch v dlouhých výměnách, byl lepší na podání a hlavně dokázal těžit z nezvykle velkého množství nevynucených chyb světové jedničky.

Na Djokovičovi bylo znát, že si prošel vyčerpávajícím semifinálovým duelem s del Potrem. Murrayho ani nemuselo mrzet ani ztracené podání, protože svému soupeři ho vzal hned dvakrát a svoji převahu využil v zisk první sady v poměru 6:4.

Djokovič pochopil, že v dlouhých výměnách tentokrát na Murrayho nemá a snažil se rozbíjet rytmus hry náběhy na síť, v nichž byl s přibývajícím časem stále úspěšnější.  Srbský tenista ve druhé sadě zároveň přidal na razanci a přesnosti úderů a převaha v utkání se začala vychylovat v jeho prospěch.

Dvojchyba zhatila náskok

Získal také náskok brejku, ve druhé sadě měl vedení 4:2 a zdálo se, že se poměr setů záhy srovná. Jenže svěřenec slovenského kouče Mariána Vajdy v koncovce druhého dějství úplně vypadl z role. Nejprve i kvůli dvojchybě promarnil náskok brejku, následně se rozhodil zbytečným výlevem vůči hlavnímu sudímu.

Murray bleskově využil soupeřovy ztráty koncentrace, opět mu vzal servis a po sérii čtyř vítězných gamů v řadě vyhrál druhou sadu 6:4.

Srbovi se na okamžik hra zcela rozsypala, hned na úvod třetí sady mu Brit prolomil podání a jeho fanoušci v tu chvíli cítili, že se titul přiblížil na dosah. Djokovič se však jako mnohokrát předtím dokázal dostat z útlumu, soupeřův náskok smazal a psychicky i herně se dostal opět nahoru.

Drama v závěru

Následně se ale opakoval scénář z druhé sady. Djokovič  měl znovu náskok brejku, jenže Murray drtivým finišem set otočil a dopodával ho do vítězného konce.

I když poslední game nabídl ještě obrovské drama. Djokovič se vyhrabal i ze stavu 40:0 pro soupeře a všechny tři mečboly odvrátil. Sám si pak vypracoval brejkboly. Ty však nevyužil a při čtvrtém mečbolu Murrayho už kapituloval.

"Byl to neuvěřitelně těžký zápas, obzvlášť ten poslední game. Stálo to hodně sil, ale dokázal jsem to. Doufám, že jsem fanouškům udělal radost, snažil jsem se, co to šlo," jásal po utkání Murray.

„Gratuluji Andymu, za předvedené výkony si titul absolutně zaslouží. Dal jsem tomu všechno, bylo pro mě potěšením být součástí tohoto finále," blahopřál vítězi poražený Djokovič.

Tenisový turnaj Wimbledon (tráva, dotace 22,56 milionu liber):
Muži - dvouhra, finále:
Djokovič (1-Srb.) - Murray (2-Brit.) 4:6, 5:7 4:6
Smíšená čtyřhra - finále:
Nestor, Mladenovicová (8-Kan./Fr.) - Soares, Raymondová (1-Braz./USA) 5:7, 6:2, 8:6.
Vizitka britského tenisty Andyho Murrayho (26), vítěze letošního Wimbledonu:
Datum a místo narození: 15. května 1987, Dunblane ve Skotsku
Státní příslušnost: Velká Británie
Výška a váha: 190 cm, 84 kg
Aktuální postavení na žebříčku ATP: 2. místo
Největší úspěchy ve dvouhře: vítěz Wimbledonu 2013; vítěz OH 2012, vítěz US Open 2012; na kontě má 28 turnajových titulů
Rodina: svobodný, jeho dlouholetou přítelkyní je Kim Searsová, dcera tenisového trenéra, který mj. koučoval slovenskou hráčku Danielu Hantuchovou
Ostatní: Murray je prvním britským vítězem mužské dvouhry ve Wimbledonu od roku 1936, kdy zvítězil legendární Fred Perry; k titulu na wimbledonské trávě měl blízko již loni, ve finále podlehl ve čtyřech setech Rogeru Federerovi; profesionálem je od roku 2005, prvního turnajového vítězství dosáhl už v únoru 2006 v San Jose; tenis hraje i jeho o rok starší bratr Jamie, spolu vyhráli dva turnaje ve čtyřhře (Valencie 2010 a Tokio 2011); Murrayovým trenérem je od přelomu let 2011 a 2012 Ivan Lendl, jehož přínos pro zlepšení své hry si Murray nemůže vynachválit; s tenisem začínal Andy Murray ve třech letech, dlouho se ale nemohl rozhodnout mezi bílým sportem a fotbalem, dokonce měl nabídku hrát v juniorce slavných Glasgow Rangers; od 15 let trénoval na španělské tenisové akademii v Barceloně, kterou vedou někdejší slavní deblisté Emilio Sánchez a Sergio Casal, kvůli tomu vzdal formální vzdělávání; preferuje tvrdé povrchy, na kterých může využít svého rychlého servisu; na odměnách si dosud vydělal více než 27 miliónů dolarů, což ho v historickém žebříčku řadí na šesté místo.

Reklama

Související témata: