Hlavní obsah

Lendl překvapil. Murray je nejlepší hráč světa, myslí si. I když na Djokoviče má propastnou ztrátu

Británii po víkendu zaplavila Murraymánie. Triumf britského tenisty ve Wimbledonu po dlouhých 77 letech nadchl ostrovní zemi a Andy Murray je momentálně všudypřítomným národním hrdinou. Optimistickou náladu podpořil i jindy chladný analytik a Murrayho kouč Ivan Lendl.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Andy Murray (vlevo) s koučem Ivanem Lendlem.

Článek

Ostravský rodák, jenž dotáhl svého svěřence k největším úspěchům, se nechal slyšet, že Murray je momentálně nejlepším hráčem světa.

„Pokud někdo vyhraje (za rok) dva grandslamové tituly a olympijské hry, zatímco ostatní hráči mají maximálně jeden grandslamový titul, každý si pak může o tomhle snadno udělat svůj názor," prohlásil Lendl při večeři šampiónů.

Murray za poslední rok triumfoval na US Open, ve Wimbledonu a na londýnské olympiádě, Djokovič za stejnou dobu vyhrál titul na Australian Open a Rafael Nadal na French Open.

Lendl trval na svém názoru, přestože v žebříčku ATP ztrácí aktuálně druhý Murray na světovou jedničku propastný rozdíl téměř tří tisíc bodů.

Andy zahrál pod tlakem lépe

„Novak je ale skvělý hráč, neberte moje slova špatně. Má za sebou fenomenálních dvanáct měsíců. Jenže pod tím největším tlakem dokázal Andy vyhrát dva Grand Slamy a zlatou medaili na olympiádě," trval si na svém Lendl.

Někdejší Československý reprezentant jen velmi zřídka podléhá emocím a málokdy se podělí s vnějším světem o tom, co zrovna ve svém nitru prožívá. Jeho kamennou tvář nejednou zesměšňoval například jeho slavný vrstevník John McEnroe.

Tentokrát alespoň přiznal, že Murrayho triumf ve Wimbledonu ho potěšil ještě víc, než ten z loňského US Open.

„Tohle bylo mnohem těžší vyhrát, protože na Andyho tady byl mnohem větší tlak než ve Flushing Meadows," připustil kouč.

Na spolupráci s britským tenistou si pochvaluje především to, že ho dokázal připravit tak, aby své nejlepší výkony předvedl opakovaně právě ve chvílích, kdy je to nejdůležitější.

„Mám radost z vyrovnanosti jeho výkonů. Má za sebou šňůru, kdy se dostal do finále Wimbledonu, pak vyhrál olympiádu a US Open, následně byl ve finále Australian Open a teď dokonce vyhrál Wimbledon. To je vynikající vyrovnanost," dodal Lendl.

Reklama