Hlavní obsah

VIDEO: Murrayho přivítal premiér Cameron v Downing Street 10. Rád by z něho měl rytíře

Londýn

Pocty pro čerstvého vítěze mužské dvouhry ve Wimbledonu Andyho Murrayho neberou konce, vedle celé řady pochvalných slov a gratulací od tenisových legend či urozených celebrit se rodákovi z Glasgow dostalo pocty přijetí u britského ministerského předsedy Davida Camerona ve slavné ulici Downing Street 10.

Tenista Andy Murray u britského ministerského předsedy Davida Camerona.Video: Reuters

 
Článek

Murray se v pondělí za masivního doprovodu novinářů poněkud stydlivě blížil k zřejmě nejfotografovanějším dveřím na světě ve známé londýnské ulici. Trochu si musel počkat, než z nich vylezla hlava britské vlády a nabídla mu pevný stisk ruky.

Po krátkém pózování pro fotoreportéry, které vedle davu přítomných fanoušků sledovaly také milióny Britů u televizních obrazovek, se dveře zavřely a audience mohla začít.

Cameron pochopitelně nechyběl ani přímo na finále v královské lóži centrálního dvorce. A stejně jako jeho krajané očekávaný duel náležitě prožíval. „Byl to fantastický den pro Andyho Murrayho, pro britský tenis a Británii jako takovou. Pozvedl ducha celé země," chválil ministerský předseda.

Zároveň souhlasil s tím, že šestadvacetiletý Skot má bezpochyby nárok být pasován do rytířského stavu, tak jako například Murrayův velký fanoušek a fotbalová trenérská legenda Sir Alex Ferguson.

„Pocty jsou udíleny nezávisle, ale upřímně, nenapadá mě nikdo jiný, kdo by si to zasloužil víc," dodal Cameron.

Reklama