Hlavní obsah

Novák ve finále turnaje v Delray Beach neuspěl

Český tenista Jiří Novák neuspěl ve finále v americkém Delray Beach. Druhý nasazený hráč při svém prvním startu v sezoně nestačil v zápase o titul na Belgičana Xaviera Malisseho, kterému podlehl 6:7 a 2:6. Stejně jako Radek Štěpánek v Miláně tak zůstal těsně pod vrcholem.

Článek

Novák hrál své třinácté finále, ale štěstí neměl a svůj osmý turnajový vavřín si na konto nepřipsal. "Jsem zklamaný, že jsem dnes nevyhrál, ale celkově jsme po prvním turnaji v sezoně určitě pozitivně naladěný," řekl Novák ČTK. "Nebyl jsem vůbec rozehraný a postup do finále turnaje je vždycky úspěch," uvedl Novák.

V průběhu turnaje neztratil až do finále ani set a dobře vstoupil i do rozhodujícího duelu. Proti Malissemu vedl 4:1 a 5:2, první sadu však nedokázal dotáhnout do vítězného konce. "Bohužel jsem to nedotáhl, což byl důvod, proč jsem nevyhrál," řekl Novák.

Měl jeden setbol, a to při podání Malisseho. "Dal eso," povzdychl si Novák. Sadu pak nedokázal ukončit ani při svém servisu. "Snažil jsem se, ale on výborně returnoval. Trošku riskoval a podařilo se mu mě brejknout," řekl Novák. Malisse, třetí nasazený hráč, vývoj zvrátil, vynutil si tie-break a v něm Nováka porazil 8:6.

"Kdybych první set vyhrál, tak by se to vyvíjelo jinak, ale takhle se uvolnil, hrál bezchybně a převálcoval mě," řekl Novák k druhému setu. Tomu vládl belgický tenista a devětadvacetiletému rodákovi z Prostějova dovolil jen dvě hry. Za titul získal 52.000 dolarů, na Nováka zbylo z dotace 380.000 dolarů o 21.400 méně.

Novák vstoupil do sezony o měsíc později, než u něj bývalo zvykem. Vynechal turnaje na jižní polokouli včetně grandslamového Australian Open a leden strávil na Floridě. "Moc jsem toho nenatrénoval, spíš jsem odpočíval a věnoval se rodině," řekl Novák. Párkrát hrál s deblovým partnerem Davidem Riklem.

Z Delray Beach se přesune na turnaj do San Jose a pak bude hrát v Acapulcu. "Následovat bude Davis Cup," řekl Novák, který ještě před svým zápasem prostřednictvím textové zprávy popřál hodně štěstí ve finále i Štěpánkovi. "Škoda, že to nevyšlo ani jednomu z nás," uvedl Novák.

Výsledek
Dvouhra finále:
Malisse (3-Belg.) - Novák (2-ČR) 7:6 (8:6), 6:2
Čtyřhra - finále:
Aspelin, Perry (1-Švéd./Austr.) - Kerr, Thomas (4-Austr./USA) 6:3, 6:3

Reklama

Související témata: