Hlavní obsah

Záhlavová-Strýcová byla během dopingové aféry na dně, teď si užívá adrenalin

Praha

Dva a půl měsíce je Barbora Záhlavová-Strýcová zase součástí tenisového kolotoče a tuto skutečnost si nesmírně užívá. „Těším se na každý zápas,“ říká sedmadvacetiletá hráčka, která si odkroutila půlroční distanc za užití nepovolené substance obsažené v prostředku na hubnutí.

Foto: sport-pics.cz

Česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová.

Článek

Když vás tak člověk pozoruje, tak pořád moc nechápe, proč jste si něco podobného vzala.

Jasně, ale pro mě to byl loni fakt hodně těžký rok. Psychicky jsem byla na dně.

Dáváte si teď větší pozor na to, co jíte, pijete?

Už jsem byla skoro paranoidní. Ptala jsem se, jestli můžu tohle, tamto. Byla jsem tak zblblá, že když jsem otvírala plastovou lahev, tak jsem poslouchala, jestli opravdu zasyčí...

Přišla jste v době, kdy jste kvůli dopingu nehrála, o přátele, známé?

Vím, co myslíte. To bylo šílený období. V těchto situacích ale poznáte kamarády nejlíp. Jestli jsou tam pro vás jako pro člověka, a ne jen proto, co děláte. Poznala jsem to a jsem za to ráda.

Jste po té zkušenosti psychicky silnější, odolnější?

Jsem hodně emotivní člověk. Jen tak mě něco nepoloží, ale upřímně: bylo to pro mě hrozně těžký.

Říká se, že všechno špatné má ale v sobě kousek něčeho dobrého. Teď na tom po intenzivním tréninku musíte být fyzicky nejlépe v kariéře, ne?

Cítím to na sobě. Když jsou dlouhé zápasy, tak mi to vůbec nevadí. Měla jsem na přípravu tři a půl měsíce a to by bylo smutný, kdybych neměla natrénováno.

Jak se teď díváte na těch deset týdnů, kdy jste zase zpět na kurtech?

Začalo to skvěle, mám za sebou spoustu dobrých zápasů. Hlavně je jich hodně, což je důležité po šestiměsíční pauze. Po devíti turnajích jsem už byla na chvilku ve stovce. Pak mi sice pár bodů vypadlo, ale návrat je to podle mě úspěšný. Přemýšlet o bodech ale nechci. Když se budu cítit skvěle na kurtu, tak to pro mě bude důležitější. Těším se ale na každý zápas, užívám si adrenalin.

Pomohl vám v nabrání formy i debl?

Jasně, ale po té přestávce, kdy jsem nehrála, tak bylo ve čtyřhře mnohem těžší se dostat do zápasu. Máte tam sice parťáka, ale taky musíte víc přemýšlet, kdy se přebíhá, kdy ne. Najít rytmus bylo těžší.

S Němkou Görgesovou jste ve Wimbledonu porazily i nejlepší pár světa Erraniová, Vinciová. Jste domluvené i na další turnaje?

Jo, jo. Teď spolu budeme hrát.

A co vaše dlouholetá deblová spoluhráčka Iveta Benešová? Nepřemlouváte ji k návratu?

Já teď s Ivet nejsem moc v kontaktu, tak nevím. Ona má ale asi pořád problémy s ramenem.

Kvůli žebříčkovému ústupu (Záhlavová-Strýcová je na 134. místě WTA – pozn. red.) se na grandslamech musíte probíjet kvalifikacemi. Není to nakonec větší řežba než první kola turnajů velké čtyřky?

Souhlasím. Jde o body, o peníze. Soupeřky jsou těžké. Každá hrozně moc chce a je to velká škola. Ale na French Open i na Wimbledonu se mi to povedlo, tak doufám, že se mi to v srpnu na US Open povede do třetice.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 5 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 5 : 3 probíhá Živě
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík