Hlavní obsah

Přísný trest pro Troického. Za neodevzdání krve ke kontrole nesmí rok a půl hrát

Paříž

Srbský tenista a daviscupový reprezentant Viktor Troicki se na kurtech nějaký čas neobjeví. Za porušení antidopingových pravidel totiž nesmí osmnáct měsíců hrát. V dubnu při turnaji v Monte Carlu odevzdal při kontrole pouze vzorek moči, a nikoli krve, což po něm dopingoví komisaři také požadovali. Trest oznámila federace ITF.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Srbský tenista Viktor Troicki

Článek

Sedmadvacetiletý Troicki, který byl v létě 2011 na dosah elitní desítce žebříčku na 12. místě, je momentálně 53. hráčem světa. V tomto týdnu startoval na turnaji v chorvatském Umagu, kde ve čtvrtek vypadl ve druhém kole. Na kontě má z okruhu ATP jeden titul z Moskvy před třemi lety.

Krev údajně v Monte Carlu k analýze neposkytl proto, že se ten den necítil dobře. Před nezávislou komisí později tvrdil, že byl dopingovým komisařem ujištěn, že při zdravotní indispozici krev dávat nemusí. Tento argument ale odborníci nepřijali.

V Davis Cupu odehrál Troicki 26 zápasů, z toho 16 vítězných. Loni ve čtvrtfinále v Praze se představil v obou singlech, ale jak Tomáši Berdychovi, tak Lukáši Rosolovi podlehl. V roce 2010 však ve finále proti Francii vybojoval vítězný bod proti Michaelu Llodrovi. Srbové díky němu slavný pohár poprvé získali.

Trest Troickému vyprší 24. ledna 2015.

Reklama