Hlavní obsah

Troufalost? Nadějný italský teenager se opřel do Djokoviče a dalších hvězd kvůli dopingu

Skrývají se pod image bílého sportu nánosy dopingového bahna? V době, kdy ITF vyměřila osmnáctiměsíční zákaz činnosti Srbovi Viktoru Troickému a Marin Čilič z Chorvatska si údajně „pod dohledem ATP“ odpykává trest za pozitivní test na květnovém turnaji v Mnichově, přilil oleje do ohně italský tenisový talent Gianluigi Quinzi. Letošní vítěz wimbledonské juniorky nepřímo nařkl z užívání zakázaných látek i hráče z nejužší špičky světového žebříčku – Novaka Djokoviče, Rogera Federera či Rafaela Nadala.

Foto: Profimedia.cz

Nadějný italský tenista Gianluigi Quinzi s trofejí pro vítěze wimbledonské juniorky.

Článek

„Doping v tenisu?  Když vidíte hráče jako Djokovič absolvovat pět dlouhých setů a o den později hrát se stejnou intenzitou, je těžké nemyslet si to nejhorší," uvedl Quinzi v interview pro Gazzetta dello Sport. „Neříkám, že Nole nebo další tenisové hvězdy dopují. Nevím, ale ty otázky, jak to funguje, prostě přicházejí, když vidíte, jak rychle se někteří hráči dovedou zotavit," dodal.

Srbský lídr žebříčku Djokovič absolvoval loni v Melbourne bezmála pět hodin trvající pětisetovou semifinálovou bitvu s Britem Andym Murraym a ve finále sehrál se Španělem Nadalem plných 5:53 hodiny trvající maratón, nejdelší v historii Australian Open. Utkání končilo po půl druhé v noci tamního času... Djokovič právě na prvním grandslamu sezóny přiznal, že už půl roku nebyl testován.

Padni komu padni, žádá Quinzi

Sedmnáctiletý mladíček se ale pustil i do Federera a Nadala. „Ještě nikdy je nechytili, zato třicet čtyřicet dalších hráčů ano. Nevím sice, jestli oni nebo někteří další dopují, ale s každým na okruhu by mělo být zacházeno stejným způsobem. A je jedno, zda se jmenujete Federer nebo Nadal.  Je potřeba více kontrol, a když se proviní, tak prostě přijde trest. I bez nich (Federera a Nadala) by přece tenis nezanikl," namítá.

Sedmnáctinásobný grandslamový vítěz Federer, Murray i třeba Tomáš Berdych několikrát podpořili větší počet dopingových kontrol v tenise. „Mám pocit, že jsem prodělal méně kontrol než před šesti sedmi lety," uvedl letos v únoru Federer. "Neznám přesný důvod, proč tomu tak je, ale bylo by naivní se domnívat, že náš sport je čistý. Během roku bychom měli dělat také více kontrol krve," dodal slavný Švýcar.

Quinzi, v současnosti 380. hráč rankingu ATP a trojka mezi juniory ITF, sám trénuje sedm hodin denně. „Na kurtu mezi profesionály zatím velkou díru do světa neudělal, zato svými výroky už se stihl zapsat jako tlučhuba," komentoval lakonicky Italova obvinění švýcarský deník Blick.

Reklama