Hlavní obsah

Tenisová kometa Veselý: Kdo je za mnou, nesleduju. Dívám se jenom před sebe

Liberec

Od začátku roku vyletěl Jiří Veselý na světovém žebříčku o víc než 200 míst! Po nedělním vítězství na libereckém challengeru patří dvacetiletému tenistovi 81. příčka a nikdo mladší už před ním na rankingu ATP nefiguruje. To ale určitě není konečná. Takovým hráčům, jako je 198 centimetrů vysoký levoruký drtič, totiž patří budoucnost.

Foto: Facebook

Český tenista Jiří Veselý.

Článek

Kontroloval jste si v pondělí ráno nové vydání žebříčku ATP, nebo jste to měl propočítané už o víkendu?

Přibližně jsem to spočítané měl, ale pro jistotu jsem se podíval, jak to doopravdy je.

Je to příjemný pocit, když až za vámi jsou třeba známí hráči jako Chorvat Karlovič nebo Američan Blake?

Kdo je za mnou, nesleduju. Spíš se dívám na své pořadí a ty, co jsou přede mnou. Musím dál tvrdě pracovat, abych byl výš a výš.

Upřímně, čekal jste, že tak žebříčkově vyletíte?

Dával jsem si trošku skromnější cíle. Říkal jsem, že bude super, když se objevím kolem 150. místa, ale šlo to trošku rychleji, než se čekalo.

V čem je podle vás příčina tak rychlého vzestupu?

Delší dobu spolupracuju s kondičním trenérem Jozefem Ivankem, ale poslední rok je to intenzivnější a fyzička se mi zvedla. Obrovské plus, kterého si vážím, je taky, že trénuju s panem Navrátilem. A nechci zapomenout na podmínky, které mi vytváří pan doktor Černošek v Prostějově. Bez těchto tří faktorů bych nebyl tam, kde jsem.

Máte nějaký žebříčkový cíl do konce roku?

Cíle musí mít člověk pořád, ale chci být hlavně zdravý a posouvat svou hru. Když se to povede, nějaké zápasy ještě vyhraju a budu na turnajích ATP, kde bych už chtěl něco dokázat.

Grandslamový debut jste zažil v Paříži, jste už připravený na bitvy velkých turnajů?

Nevím, jestli ve vedru, jaké bylo o víkendu v Liberci, bych dokázal hrát pět setů. Ale když nastupujete pravidelně na grandslamech, upravíte si fyzičku a pak můžete něčeho dosáhnout.

Kapitán Navrátil s vámi počítá pro daviscupové semifinále proti Argentině. Cítíte, že už třeba za dva roky se na vás bude hodně spoléhat i v týmové soutěži?

Naše mužstvo je strašně silné a je jasné, že v semifinále se představí zkušenější kluci. Ale je to můj velký sen, abych pravidelně reprezentoval republiku i v Davis Cupu.

Veselý pohledem kouče Jaroslava Navrátila
O turnajích ATP
„Něco jiného je, když vyhráváte turnaje futures nebo challengery, i když tam už Jirka porazil dobré hráče. Až teď se ukáže jeho síla. Hýbat se dvě hodiny a pět hodin je veliký rozdíl. Je teprve na začátku dlouhé cesty, ale taky je nesmírně pracovitý.“
O rezervách
„Má výšku, ránu, navíc je levák, ale podání má trochu nevyrovnané. Jednou dá servis 220, pak jsou gamy, kde jsou hluchá místa. Taky chceme pracovat na zpřesnění servisu, musí chodit víc dopředu.“
O oblíbeném povrchu
„On má rád antuku, kde vyrůstal. Ale povrchy se obecně hodně zpomalily, takže mu může sedět beton i tráva. Tam bude mít výhodu servisu daleko větší.“
O srovnání s Berdychem
„Oba mají rozdílné pojetí hry. Berďa měl už v devatenácti super servis, fantastický forhend. Veselý nemá tak razantní údery jako Tomáš, ale společný mají klid v klíčových momentech. Oba dva také chtějí něčeho dosáhnout. Jirka je stejně poctivý v tréninku jako Berdych a hlavně má cíl být první na světě, to je důležité. Talentů jsme měli hodně, ale málo jich chtělo akceptovat tu dřinu.“

Reklama