Hlavní obsah

Lvíčata rozstřílela Nizozemce

Karel Felt (Hertogenbosch)

Cenné vítězství a vedení ve 3. kvalifikační skupině fotbalového ME do 21 let vybojovali v pátek večer čeští reprezentanti v Hertogenboschi. Nizozemce školili ve všech směrech.

Foto: ČTK/EPA

Nizozemec Jason Oost (vlevo) a Čech Jakub Polák v kvalifikačním utkání mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let.

Článek

Od první minuty na zaplněném stadiónu převzali taktovku čeští fotbalisté. Kobylík na pravé straně vyučoval domácí mladíky, Kolář jim po levé utíkal a Svěrkoš, poprvé hrající za jedenadvacítku, uprostřed číhal jako hladový vlk.

Jeho první velká šance přišla ve 13. min, kdy předložil střílenou přihrávku Vidlička a ostravský kanonýr zvoleje mířil k tyči, kam se však natáhl Coutinho. O čtyři minuty se rozběhl od půlící čáry Kobylík, když zjistil, že promarnil pravý okamžik pro přihrávku, vypálil z dvaceti metrů k levé tyči, kde jeho střela ohnula domácímu gólmanovi prsty a hosté se radovali z gólu.

V dalších minutách však zbytečně přenechali střed hřiště domácím a ti několikrát nebezpečně zahrozili. Laštůvka bravurně vyrazil bombu van Persieho z trestného kopu, ale Oost zblízka dorážel hlavou mimo tyče. Gólman české reprezentace pak zlikvidoval i další střely soupeře.

V úvodu druhé půle naznačil van Persie dělovkou, že domácí chtějí srovnat skóre, ale Laštůvku nepřekvapil. Naopak na druhé straně po rychlé akci Svěrkoš krásným lobem z hranice šestnáctky překonal podruhé Coutinha.

Rychlé akce se poté střídaly na obou stranách, ale střelám buď chyběla větší přesnost, nebo vynikli brankáři. Především Laštůvka při rychlých protiútocích domácích několikrát podržel spoluhráče. Naopak Lička dělovkou z voleje přímo z výkopu přidal třetí gól a Češi kontrolovali zbytek zápasu.

Reklama

Související témata: