Hlavní obsah

Djokovič i Ivanovičová bombardování zažili, proto nesouhlasí s vojenským zásahem v Sýrii

Světová jednička Novak Djokovič nesouhlasí s plánovaným vojenským zásahem USA v Sýrii. Proti je i srbská tenistka Ana Ivanovičová, která stejně jako její krajan v roce 1999 zažila bombardování NATO během války v Kosovu.

Foto: Sport.cz

Srbský tenista Novak Djokovič.

Článek
Fotogalerie

"Jsem proti jakémukoliv použití zbraní. Ať už jde o letecký nebo raketový útok," řekl Djokovič po nedělní výhře nad Joaem Sousou z Portugalska 6:0, 6:2, 6:2 na US Open, díky které postoupil do 4. kola newyorského grandslamu.

"Nesnáším ničení. Sám jsem to kdysi zažil, takže vím, že to nikomu nic dobrého nepřinese," citovala Djokoviče agentura Reuters. "To, co jsme tehdy já a moji srbští krajané prožili, bych nikomu nepřál. Válka je to nejhorší a nikdo v ní není skutečný vítěz," dodal.

Během bombardování mu bylo dvanáct let

Djokovičovi bylo během bombardování dvanáct let, takže prý neměl moc ponětí, co se děje. Pamatuje si však, že kvůli němu nemusel do školy a měl tak víc času na tenis. "V podstatě jsme celé dva měsíce každý den trávili na kurtu, zatímco nad námi létala letadla," prohlásil.

"Vůbec nám to nevadilo. Po týdnu bombardování jsme si toho přestali všímat. Dělali jsme, co jsme chtěli, a nechali jsme to na osudu. Nemohli jsme to ovlivnit, byli jsme bezmocní," přidal rodák z Bělehradu.

Odpolední trénink byl nebezpečný

Podobnou zkušenost má i bývalá světová jednička Ivanovičová. "Pamatuji si na to velmi dobře. Když to všechno začalo, byla jsem na kurtu," řekla v dřívějším rozhovoru aktuálně 15. hráčka žebříčku, kterou v osmifinále US Open čeká světová dvojka Viktoria Azarenková z Běloruska.

"Přišli nás tehdy varovat, že začne bombardování, takže bychom měly skončit s tréninkem. Nakonec jsme netrénovaly dva týdny, protože jsme nevěděly, jak to všechno dopadne. Potom jsme musely trénovat jen ráno, protože odpoledne to bylo příliš nebezpečné," uvedla pětadvacetiletá Srbka.

"Kolem oběda začaly sirény a celé odpoledne a v noci byla obloha plná letadel. Nebezpečí ustalo asi kolem šesté hodiny ráno, a když siréna oznámila konec náletů, mohli jsme jít hrát ven," prohlásila Ivanovičová.

Reklama