Hlavní obsah

VIDEO: Ničí mě nedostatek sebevědomí, říká po dalším výbuchu na US Open frustrovaný Federer

Špatný rok švýcarského tenisty Rogera Federera vyvrcholil na US Open. V New Yorku prohrál už v osmifinále se Španělem Tommym Robredem 6:7, 3:6, 4:6 a poprvé od roku 2002 nehrál v sezóně grandslamového finále.

Roger Federer končí na US Open.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Po nečekané třísetové porážce s Robredem, kterého v předchozích deseti zápasech vždy porazil, bývalý první hráč světa mluvil o chybějícím sebevědomí. "Je to sebezničující," řekl sedmnáctinásobný grandslamový vítěz po utkání, v kterém udělal 43 nevynucených chyb a proměnil pouze dva brejkboly z celkem 16 možností.

Po sedmi letech nehrál Federer ve Flushing Meadows na centrálním kurtu, kvůli dešti byl jeho zápas přesunut na dvorec Louise Armstronga. "Sebevědomí je za vším. A nehraji vyrovnaně, je to nahoru dolů," konstatoval Federer.

"Myslím, že jsem se porazil sám, aniž bych chtěl Tommyho výkon snižovat. On hrál dobře, hodně míčů vrátil a já s tím měl něco udělat, což jsem nedokázal. Jsem ze svého výkonu frustrovaný," dvaatřicetiletý Federer. Na US Open vypadl v osmifinále naposledy v roce 2003. "Sešlo se hodně věcí, které se nepovedly."

V lednu sice hrál Federer semifinále Australian Open, na pařížské antuce ale vypadl ve čtvrtfinále a s trávou ve Wimbledonu se loučil dokonce už ve 2. kole.

Federer věří, že letošní sezóna neznamená jeho definitivní ústup z předních pozic. "Ukázal jsem, že ještě můžu hrát na vysoké úrovni. Vím, že na to mám. Musím makat a doufám, že se vrátím silnější," uvedl.

Reklama