Hlavní obsah

Wawrinka - Berdych 3:6, 6:1, 7:6, 6:2Marný boj! Berdych znovu nestačil na neoblíbeného Wawrinku a na US Open skončil

Aktualizováno

Tenista Tomáš Berdych skončil na posledním grandslamu sezóny US Open v osmifinále. Pátý nasazený hráč v noci na středu nestačil na svého neoblíbeného soupeře Stanislase Wawrinku a po dvou hodinách a padesáti minutách se Švýcarem prohrál ve čtyřech setech 6:3, 1:6, 6:7 a 2:6. V New Yorku tak dohrál ve dvouhře i poslední český zástupce.

Foto: Mike Segar, Reuters

Tomáš Berdych nestačil v osmifinále US Open na Švýcara Stanislase Wawrinku.

Článek
Fotogalerie

Desátý hráč světa Wawrinka potvrdil, že na rodáka z Valašského Meziříčí umí zahrát. Z posledních šesti zápasů včetně dnešního duelu ve Flushing Meadows s ním Berdych pět prohrál.

Pátý nasazený Čech přitom začal osmifinále výborně, opíral se o první podání a v úvodním setu si došel pro hladkou výhru 6:3. Jenže potom se rozložení sil na kurtu zcela obrátilo – Wawrinka zpřesnil údery a hlavně vlastní servis, celkovým počtem čtrnácti nastřílených es v zápase výrazně předčil svého protivníka a rázem byl na koni.

Ve druhém setu Berdych ztratil hned dvakrát podání, nebyl daleko od kanára a nakonec prohrál 1:6. Také třetí sadu začal prohraným servisem, ale to samé se později přihodilo i Švýcarovi a rozhodoval tie break. V něm byl šťastnější Wawrinka, který poté využil psychickou výhodu a získal také rozhodující čtvrtý set.

"Začal jsem dobře, ale pak musím říci, že Stan začal hrát výborně, velmi solidně a v mé hře moc věcí nefungovalo," řekl Berdych na tiskové konferenci. "A když je soupeř tak dobrý jako Stan, tak to prostě nestačí," doplnil pátý hráč světa, jenž na US Open neobhájí loňské semifinále.

"Hrát proti Tomášovi je vždycky náročné, protože vás dostane pod tlak, ale mně všechno sedlo. Na tenhle večer nikdy nezapomenu," uvedl Wawrinka. Jeho dalším soupeřem bude obhájce titulu a třetí nasazený Brit Andy Murray.

Štěpánek postoupil do semifinále čtyřhry

Druhý daviscupový reprezentant Radek Štěpánek si ve Flushing Meadows zahraje semifinále debla. Společně se svým parťákem Indem Paesem porazili indicko-nizozemský pár Kuréši, Rojer po třísetovém utkání za dvě hodiny a 28 minut poměrem 6:1, 6:7 (3:7) a 6:4.

Štěpánek a Paes se v bitvě o finálovou účast střetnou proti nejvýše nasazeným bratrům Bryanovým.

Djokovič a Williamsová ve formě

Srb Novak Djokovič se na kurtu zdržel pouhou hodinu a 21 minut. Světová jednička rozstřílela španělského tenistu Granollerse 6:3 a dvakrát 6:0. Dva kanáry dostala také jiná Španělka Suárezová, která po 54 minutách podlehla favorizované Sereně Williamsové.

"Mám za sebou jeden z nejlepších zápasů na US Open, všechno mi teď vychází," pochvaloval si Djokovič. "Hrála jsem hodně dobře, ale věřím, že mám ještě prostor ke zlepšení," řekla obhájkyně titulu Williamsová, která pokazila Suárezové pětadvacáté narozeniny. "Je to dobrá hráčka, ale v těžkých podmínkách jí to nešlo," uvedla Američanka.

Li Na je poprvé mezi čtyřkou nejlepších

Čínská tenistka Li Na je první semifinalistkou US Open. Jednatřicetiletá turnajová pětka vyřadila po téměř dvouapůlhodinové třísetové bitvě ruskou soupeřku Jekatěrinu Makarovovou. Li Na zvítězila 6:4, 6:7 (5:7), 6:2 a na závěrečném grandslamu roku prošla mezi čtveřici nejlepších poprvé v kariéře. Jejím maximem dosud bylo čtvrtfinále v roce 2009.

Li Na, jež před dvěma lety vyhrála French Open a ve stejném roce i letos byla ve finále Australian Open, mohla zápas ukončit už ve druhém setu. V něm třikrát promarnila výhodu brejku a ve zkrácené hře nevyužila ani vedení 3:0. Třetí sadu pak ale rozhodla od stavu 3:2 třemi vyhranými gamy za sebou. Číňanka se v semifinále utká s favorizovanou Serenou Williamsovou.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 34,3 miliónu dolarů):
Muži:
Dvouhra - 4. kolo:
Wawrinka (9-Švýc.) - Berdych (5-ČR) 3:6, 6:1, 7:6, 6:2
Južnyj (21-Rus.) - Hewitt (Austr.) 6:3, 3:6, 6:7 (3:7), 6:4, 7:5
Djokovič (1-Srb.) - Granollers (Šp.) 6:3, 6:0, 6:0
Murray (3-Brit.) - Istomin (Uzb.) 6:7 (5:7), 6:1, 6:4, 6:4
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Štěpánek, Paes (4-ČR/Ind.) - Kuréši, Rojer (5-Indie/Niz.) 6:1, 6:7 (3:7), 6:4
B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Fleming, Marray (12-Brit.) 7:6 (9:7), 6:4
Peya, Soares (2-Rak./Braz.) - J. Murray, Peers (Brit./Austr.) 6:4, 6:7 (4:7), 6:4
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Li Na (5-Čína) - Makarovová (24-Rus.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:2
S. Williamsová (1-USA) - Suárezová (18-Šp.) 6:0, 6:0
Dvouhra - 4. kolo:
Azarenková (2-Běl.) - Ivanovičová (13-Srb.) 4:6, 6:3, 6:4
Smíšená čtyřhra - čtvrtfinále:
Hlaváčková, Mirnyj (7-ČR/Běl.) - Peschkeová, Matkowski (4-ČR/Pol.) 6:1, 6:2
Medinaová, Soares (5-Šp./Braz.) - Hradecká, Čermák (ČR) 6:4, 6:7 (3), 13:11
Spearsová, Gonzalez (USA/Mex.) - Huberová, Melo (8-USA/Braz.) 2:6, 6:1, 11:9
Mladenovicová, Nestor (Fr./Kan.) - Chan Hao-Ching, Emmrich (Tchaj-wan/Něm.) 7:6 (7:5), 6:3

Reklama

Související témata: