Hlavní obsah

Kurt na semifinále Davis Cupu už se staví, položí se 1200 desek

V O2 areně začala ve čtvrtek ráno stavba kurtu pro semifinále Davisova poháru. Čeští tenisté v čele s Tomášem Berdychem a Radkem Štěpánkem na stejném povrchu loni po 32 letech získali salátovou mísu díky finálové výhře nad Španěly a příští týden na něm chtějí porazit také Argentinu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Stavba kurtu na semifinále Davisova poháru mezi Českou republikou a Argentinou.

Článek

"Doufám, že se výsledek zápasu nebude lišit," řekl novinářům Martin Gross, šéf produkce stavby kurtu pro Davisův pohár. Dělníci skládali desky, na které se natře povrch, stavěli tribuny a připravovali zázemí. "V pondělí v devět ráno začíná trénink a musí být hotovo," uvedl Gross.

Kurtu je postaven na ledové ploše, na které je teplota okolo -3 stupňů, ale chlad tenisty neohrozí. Na ledu leží izolace, gumová vrstva, dřevotřískové desky a teprve na ty se jako puzzle poskládá kurt z překližkových desek multiplex. Těch je 1200, každá má číslo i přesné místo a přichytávají se na tři šrouby.

"Jakmile je kurt a tribuny, povrch se přetírá. Uvidíme, jak to dopadne, možná bude potřeba ještě jeden nátěr," řekl Gross. Barva povrchu Novacrylic Ultracushion se rozlije z barelů a rovnoměrně roztírá stěrkami. Čáry jsou na kurtu od začátku, jen se po přeměření doladí. Jakmile se začne trénovat, úpravy už nejsou možné.

Gross: Chtějí to rychlejší

Rychlost dvorce se opět konzultovala s hráči a jejich přání bylo stejné jako loni na finále. "Chtějí to rychlejší," řekl Gross. Loni byli tenisté spokojeni, naopak Španělé si stěžovali, ale podobu dvorce odsouhlasili zástupci mezinárodní federace ITF. Ti přijedou se svými přístroji i letos. "Je to složitá technologie, mají to asi v osmi krabicích a celou noc měří. Vždycky jsme byli v rámci regulí," řekl Gross.

Diváci už při zápase uvidí jen tmavě zelený dvorec a jeho světleji zelené okolí. Do hlediště by jich mělo každý den dorazit 13 tisíc, ale ještě není úplně vyprodáno. Proto organizátoři v pátek 6. září uvolní do prodeje na úvodní dvouhry (v pátek 13. září) další vstupenky, které byly původně vázány na permanentku na všechny dny.

Čeští tenisté se v Praze sejdou v neděli, Argentinci dorazí o den dříve. Trénink v O2 areně je možný až od pondělí, proto budou hrát nejdříve na Spartě.

Reklama