Hlavní obsah

Hlaváčková, Hradecká - Bartyová, Dell´Acquaová 6:7, 6:1, 6:4Hlaváčková s Hradeckou dobyly New York! Po napínavém boji udolaly Australanky a na US Open slaví titul ve čtyřhře

Aktualizováno

Český tenis se v New Yorku těší z velkého úspěchu. Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká vyhrály na US Open debl. České reprezentantky zdolaly ve finále australskou dvojici Ashleigh Bartyová, Casey Dell´Acquaová 6:7, 6:1 a 6:4. Hlaváčková dosáhla ve Flushing Meadows na druhý titul. V pátek triumfovala s Bělorusem Maxem Mirným v mixu, o pár hodin později vybojovala trofej i v ženské čtyřhře.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Lucie Hradecká (vlevo) a Andrea Hlaváčková s trofejí pro vítězky čtyřhry ve Flushing Meadows.

Článek
Fotogalerie

Hlaváčková s Hradeckou ovládly deblovou soutěž už na druhém grandslamu, předloni získaly trofej na French Open. V New Yorku byly stříbrné olympijské medailistky ve finále i před rokem, ale tehdy neuhrály ani set proti italské dvojici Sara Erraniová, Roberta Vinciová. Bartyová a Dell´Acquaová byly letos už ve třetím grandslamovém finále, ale na Australian Open a ve Wimbledonu odešly rovněž poraženy.

Finále ženské čtyřhry se zpočátku odvíjelo velice vyrovnaně. I když si Hradecká za stavu 3:4 jako první prohrála servis, Češky dokázaly vzápětí sebrat podání soupeřkám a vyrovnaly. V tie breaku ale byly nakonec úspěšnější Australanky.

Druhý set skončil mnohem jednoznačnějším skóre. Ačkoli ho české hráčky zahájily prohraným podáním, dokázaly si jej hned vzít zpět a vyhrály také následujících pět her. Rozhodující třetí sada byla dlouho vyrovnaná, za stavu 4:4 však sedmnáctiletá Bartyová ztratila podání a Češky si pak po necelých dvou hodinách na kurtu už došly sebevědomě pro vítězství.

"Je to úžasné. Nedokážu uvěřit tomu, že jsem tenhle týden vyhrála dva grandslamy," řekla po zápasu na kurtu Hlaváčková a poděkovala své spoluhráčce i fanouškům v hledišti.

Djokovič po boji vyřadil Wawrinku

Novak Djokovič si zahraje ve dvouhře čtvrté finále US Open v řadě. Světová jednička udolala v úvodním semifinále překvapení turnaje Švýcara Stanislase Wawrinku po boji 2:6, 7:6, 3:6, 6:3 a 6:4.

Djokovič nevstoupil do zápasu dobře a v první sadě ztratil hned třikrát podání. Desátý hráč světového žebříčku Wawrinka navázal na výkon ze čtvrtfinále proti Andymu Murraymu a sadu ve velkém horku vyhrál jasně 6:2.

Ve druhém setu již Wawrinka vedl 4:2, ale Djokovič prokázal silnější nervy než Murray ve čtvrtek a sadu dotáhl do tie breaku. Srb v něm sice promrhal dva setboly, i tak ale nakonec zvítězil 7:4. Pomoci si musel i výměnou o 27 úderech.

Třetí set byl dlouho vyrovnaný, ale při osmém gamu Djokovič, který zatím na turnaji ztratil set jen ve čtvrtfinále s Rusem Michailem Južným, při svém servisu nezískal ani bod. Wawrinka se příležitosti nezalekl a hned při další hře uzavřel na 6:3.

Švýcar však v další sadě svůj premiérový postup do grandslamového finále nepotvrdil. Hned zkraje soupeře pustil do vedení 4:1. Osmadvacetiletý rodák z Lausanne se poté nechal ošetřit, ale ztracený rytmus již nenašel a podlehl 3:6.

V rozhodující sadě sice nejdelší hru zápasu dlouhou 21 minut získal pro sebe Wawrinka, když odvrátil pět brejkbolů, jenže hned o svůj další servis přišel a Srb již zápas dopodával. Upravil vzájemnou bilanci s Wawrinkou na 13:2 a postoupil do 12. grandslamového finále v kariéře. Z těch dosavadních vyhrál šest.

Djokovič: Stan hrál skvělý zápas

"Chci napřed pogratulovat svému soupeři, který hrál opravdu skvělý zápas. Stan hrál hodně agresivně a já jsem se hodně naběhal, mám štěstí, že v takových chvílích dokážu hrát svůj nejlepší tenis," řekl Djokovič.

Se svým výkonem byl spokojený i Wawrinka. "Byl to pro mě skvělý turnaj, dnes je to sice těžká prohra, ale bojoval jsem až do konce," uvedl v rozhovoru na kurtu Švýcar, který byl v grandslamovém semifinále poprvé.

Nadal si poradil s Gasquetem

Djokoviče vyzve ve finále Španěl Rafael Nadal. Druhý hráč žebříčku ATP zdolal ve druhém semifinále Francouze Richarda Gasqueta 6:4, 7:6 a 6:2. Do finále v New Yorku se Nadal probojoval potřetí a stejně jako v letech 2010 a 2011 se v něm utká s Djokovičem.

Vítěz letošního French Open Nadal si zahraje osmnácté grandslamové finále v kariéře a bude usilovat o třináctý titul, druhý v New Yorku. Zatímco srbský tenista vybojoval finále v napínavé pětisetové bitvě s Wawrinkou, Nadal se na postup tolik nenadřel. Jediný slabší moment si vybral ve druhém setu, kdy ztratil podání, v tie breaku ale pak jasně dominoval. Závěrečná sada byla zcela v Nadalově režii. V rozhovoru na kurtu pak Španěl řekl, že finále je pro něj splněným snem.

Nadal se s Djokovičem v grandslamovém finále utká celkově popáté, v těchto duelech má s bělehradským rodákem negativní bilanci 2:3. Djokovič v cestě za svým dosud jediným titulem z Flushing Meadows zdolal ve finále v roce 2011 právě Nadala, totéž zažil rok předtím Španěl.

Poslední vzájemný duel o grandslamový titul vyhrál rodák z Mallorky loni na své oblíbené antuce na Roland Garros. Celkově se utkali již šestatřicetkrát, s bilancí 21:15 pro Nadala.

Sedmnáctileté Češky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková ovládly na US Open juniorskou čtyřhru, když ve finále porazily švýcarsko-španělskou dvojici Belinda Bencicová a Sara Sorribesová-Tormová 6:3, 6:4.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 34,3 miliónu dolarů):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Wawrinka (9-Švýc.) 2:6, 7:6 (4), 3:6, 6:3, 6:4
Nadal (2-Šp.) - Gasquet (8-Fr.) 6:4, 7:6 (1), 6:2
Ženy:
Čtyřhra - finále:
Hlaváčková, Hradecká (5-ČR) - Bartyová, Dell´Acquaová (8-Aus.) 6:7 (4), 6:1, 6:4
Junioři:
Čtyřhra - finále (muži):
Majchrzak, Redlicki (Pol./USA) - Halys, Silva (Fr./Portug.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále (ženy):
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Bencicová/Sorribesová-Tormová (3-Švýc./Šp.) 6:3, 6:4

Reklama

Související témata: