Hlavní obsah

Štěpánek, Paes - Peya, Soares 6:1, 6:3Štěpánek přidal český triumf na US Open, bitvu královen ovládla Williamsová

Praha/New York
Aktualizováno

Čeští deblisté úřadovali na letošním US Open. Po úspěšném tažení Lucie Hradecké a Andrey Hlaváčkové, která vedle ženské čtyřhry navíc získala i titul v mixu, i skvělém vystoupení juniorek Barbory Krejčíkové a Kateřiny Siniakové přidal další triumf Radek Štěpánek. Čtyřiatřicetiletý tenista spolu s Indem Leandrem Paesem přehrál v nedělním deblovém finále rakousko-brazilský pár Alexander Peya, Bruno Soares za 72 minut jednoznačně 6:1 a 6:3. Titul v ženské dvouhře obhájila Serena Williamsová, která porazila Victorii Azarenkovou v třísetové bitvě.

Foto: Adam Hunger, Reuters

Radek Štěpánek v objetí Leandra Paese po triumfu na US Open.

Článek
Fotogalerie

První set trval pouhých čtyřiadvacet minut. Štěpánek s Paesem totiž nastoupili na soupeře suverénním projevem a v kvapíkovém tempu spěchali za ziskem první sady. Rakousko-brazilská dvojice nebyla schopná reagovat na tvořivou hru soupeřů a až za stavu 0:5 se dopracovala k uhájení vlastního servisu, předtím dokonce při vlastním podání nezískala ani fiftýn. Hned při následující hře Paes se Štěpánkem bez problémů dovedli první set do vítězného konce.

V podobném duchu se začala odvíjet i druhá sada, dramatickou přetahovanou o rozhodující fiftýn ve třetí hře při podání Soarese ale Štěpánek s Paesem v další brejk nepřetavili. Významný vliv na osud utkání měla čtvrtá hra, při níž se Peyovi při vlastním servisu objevil problém se zády. Rakouský tenista sice po zásahu fyzioterapeuta pokračoval ve hře, bylo ale jasné, že jen s přemáháním. Ve hře se Peya dokázal udržet s výraznou pomocí svého parťáka a pro Štěpánka s Paesem nebylo obtížné získat v tréninkovém tempu i druhý set.

Štěpánek s Paesem už spolu vyhráli loni debla v Austrálii a finále v New Yorku mělo speciální náboj především pro Paese: letos hrál své dvacáté US Open a ve čtyřiceti letech získal jubilejní 30. grandslamový titulu v kariéře. Štěpánek se raduje z druhého triumfu na turnajích velké čtyřky. "Musíte si umět vybrat dobrého parťáka," děkoval se smíchem Paes českému hráči přímo na kurtu.

Williamsová je popáté královnou Flushing Meadows

Finále ženské dvouhry nabídlo střetnutí dvou nejlepších tenistek v žebříčku, světovou jedničku a domácí obhájkyni triumfu Serenu Williamsovou vyzvala druhá hráčka světa Běloruska Victoria Azarenková. Ve dvě a tři čtvrtě hodiny trvající bitvě nakonec v silném větru, který v průběhu utkání ovlivnil řadu výměn, nakonec triumfovala Williamsová po setech 7:5, 6:7 (6:8) a 6:1. Americká hráčka rozšířila svou sbírku grandslamových titulů na sedmnáct. US Open vyhrála popáté, poprvé ale titul obhájila. Další tři vavříny získala v letech 1999, 2002 a 2008.

"Když se snažíte psát historii, nebo jako v mém případě stát se její součástí, můžete znervóznět víc, než je záhodno," řekla po zápase Williamsová. "Samozřejmě bych byla radši, kdyby to bylo ve dvou setech. Proti skvělé soupeřce, jako je Vika, se ale může stát cokoliv a vy musíte o všechno tvrdě bojovat," ocenila Bělorusku.

Se sedmnácti grandslamovými tituly jí v historických tabulkách patří mezi ženami šesté místo, o jeden více mají Martina Navrátilová a Chris Evertová. Rekordmanka Margaret Courtová má na kontě 24 trofejí. Stejný počet grandslamových vavřínů nasbíral rekordman mezi muži Roger Federer. "Je to vážně krásný pocit být s ním ve stejné lize," řekla s úsměvem Williamsová.

Williamsová, jež koncem září oslaví 32. narozeniny, je nejstarší vítězkou US Open od roku 1950, kdy vyhrála Margaret DuPontová. Na konec kariéry ale rozhodně nemyslí. "Cítím se skvěle. Nikdy mi nebylo líp. Můžu hrát těžké turnaje, jako byl tento, dvouhru, čtyřhru, jakýkoliv nabitý program," pochvalovala si a ocenila, že dokázala vyhrát na kurtu Arthura Ashe jako sedmnáctiletá i jednatřicetiletá. "Vyhrála jsem tenhle turnaj ve třech různých dekádách. Jsem šťastná, že jsem měla takovou příležitost," dodala.

Vítězku trápil vítr

V repríze loňského finále začala Američanka agresivně a hned vzala Azarenkové servis, ale o výhodu vzápětí přišla. A to i proto, že v gamu a poté v celém utkání měla problémy se silným větrem. Zvedající se sukně šatů ji rušila při servisu.

Williamsová se svým silovým tenisem přesto mířila za výhrou. Od stavu 4:5 v prvním setu získala sedm z osmi her a po zisku úvodní sady vedla ve druhé 4:1. Jenomže za stavu 5:4 ani 6:5 zápas při svém podání nezakončila. Běloruska se vyrovnala Williamsové v razanci a za pomoci tradičních hlasitých výkřiků při úderech, bojovnosti a skvělých returnů si vynutila tie-break. Ten ovládla poměrem 8:6.

Rozhodující zlom nastal po dvojchybě Azarenkové, po které přišla ve třetím setu o podání a prohrávala 1:3. Od té chvíle už nedokázala čelit tlaku domácí favoritky. Williamsová byla v závěru k nezastavení a duel ukončila po dvou hodinách a tři čtvrtě boje.

"Ve třetím setu Serena dokázala najít způsob, jak se zklidnit, začít od nuly a rychle smazat všechno, co se předtím stalo," pochválil Američanku její trenér Patrick Mouratoglou po nejdelším finále ženské dvouhry na US Open od roku 1980.

Za titul jednatřicetiletá Williamsová získala šek na 2,6 miliónu dolarů a další milión k tomu dostane za vítězství v sérii amerických turnajů. Vyšší odměnu v ženském tenise dosud nikdo neinkasoval.

US Open (tvrdý povrch, dotace 34,3 miliónu dolarů)
Muži, čtyřhra - finále:
Paes, Štěpánek (4-Indie/ČR) - Peya, Soares (2-Rak./Braz.) 6:1, 6:3
Ženy, dvouhra - finále:
S. Williamsová (1-USA) - Azarenková (2-Běl.) 7:5, 6:7 (6:8), 6:1
Junioři, dvouhra - finále:
Čorič (4-Chorv.) - Kokkinakis (Austr.) 3:6, 6:3, 6:1
Juniorky, dvouhra - finále:
Konjuhová (2-Chorv.) - Blacková (USA) 3:6, 6:4, 7:6 (8:6)

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články