Hlavní obsah

Finále snů je tu! Djokovič a Nadal překonají Lendla s McEnroem. Rozhodne bitvu už první set?

Lepší složení finálového duelu grandslamového US Open si tenisoví fanoušci ani nemohli přát. Světovou jedničku Novaka Djokoviče v pondělí v noci (on-line na Sport.cz) vyzve dvojka a letošní suverén na tvrdých površích Rafael Nadal. Vzájemný duel srbského a španělského tenisty sice stále nemá zvuk dřívějších soubojů Federera s Nadalem, ale bezpochyby půjde o to nejlepší, co současný tenis může nabídnout.

Foto: Adam Hunger, Reuters

Srbský tenista Novak Djokovič se utká ve finále US Open s Rafaelem Nadalem.

Článek

A zároveň jde o momentálně vůbec nejfrekventovanější tenisovou rivalitu. Djokovič s Nadalem se utkají v celkově 37. vzájemném duelu, čímž překonají počet legendárních bitev mezi Ivanem Lendlem a Johnem McEnroem, kteří se od začátku Open éry utkávali v tenisové historii vůbec nejčastěji.

„Utkat se s Rafou je vždy ta největší výzva, jakou v našem sportu teď vůbec můžete mít. Je to nelítostný bojovník. Bojuje o každý míč a na tvrdém povrchu hraje momentálně svůj možná nejlepší tenis vůbec," uznává Djokovič, jenž ve vzájemné bilanci zaostává v poměru 15:21.

„Způsob, jakým v poslední době hraje, mu dodává hodně sebevědomí. Ale já vím, co proti němu platí. Tvrdý povrch je mým nejoblíbenějším. Už jsem s ním tady finále dvakrát hrál a dobře vím, co je třeba dělat," pokračoval první hráč světa, jenž se probojoval do finále až po dlouhé pětisetové bitvě s Wawrinkou.

Nadal čeká na tvrdém povrchu na přemožitele

Nadalovi určitě dodává sebedůvěru jeho letošní impozantní bilance na tvrdých površích 21:0. „Musím si udržet velmi agresivní hru a odehrát velmi, velmi dobrý zápas, abych měl šanci uspět. Určitě se o to pokusím," hlásil před utkáním rodák z Mallorky.

Oba hráče zdobí skvělá kondice, s pětisetovými maratóny rozhodně nemají problém a fanoušci se nejspíš mohou v jejich podání těšit na nekonečné a strhující přestřelky od základní čáry.

Přestože se finálový duel může natáhnout na několik hodin, pohled na statistiky říká, že to nejdůležitější by se mohlo odehrát hned v první sadě. Deset z jedenácti posledních vzájemných zápasů totiž vyhrál vítěz prvního setu.

Jedinou výjimkou potvrzující pravidlo bylo úchvatné finále na Australian Open 2012, které vyhrál Djokovič 5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5. Nadal letos vyhrál padesát z jedenapadesáti zápasů, v nichž se mu podařilo zvítězit v první sadě. Jeho pondělní soupeř má v tomto ohledu letošní bilanci 43:2.

Kdo získá druhý grandslamový titul sezóny?

Jedním z klíčových faktorů v boji o titul bude také nejspíš kvalita servisu. Nadal má na turnaji zatím úspěšnost prvního podání 67 procent. Při svém servisu navíc na turnaji vyhrál 73 gamů za sebou, prolomil mu ho až v semifinále Richard Gasquet.

Jenže Djokovič platí za nejlépe returnujícího hráče světa. Na turnaji proměnil už 38 brejkbolů z toho čtyři v semifinále proti Wawrinkowi.

Finálový duel US Open mezi Novakem Djokovičem a Rafaelem Nadalem začíná v pondělí ve 23 hodin. Vítěz zápasu si připíše jako jediný hráč v sezóně druhý grandslamový titul roku.

Kdo vyhraje letošní tenisové US Open?
Novak Djokovič
43,2 %
Rafael Nadal
56,8 %
Celkem hlasovalo 14361 čtenářů.

Reklama

Související témata: