Hlavní obsah

Nadal - Djokovič 6:2, 3:6, 6:4, 6:1VIDEO: Famózní bojovník Nadal přehrál světovou jedničku Djokoviče a slaví druhý titul z US Open v kariéře

New York
Aktualizováno

Španělský býk Rafael Nadal vydřel vítězství ve finále US Open nad světovou jedničkou Novakem Djokovičem ze Srbska. Nadal prohrával v důležité třetí sadě 0:2, nakonec však vývoj setu otočil a po výsledku 6:2, 3:6, 6:4 a 6:1 získal podruhé v kariéře trofej pro vítěze US Open. Druhý hráč světa vyhrál i 22. zápas na tvrdém povrchu v této sezóně a raduje se z celkově již třináctého grandslamového titulu v kariéře.

Finále US Open Rafael Nadal - Novak Djokovič.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Oba finalisté nastupovali ve finále US Open do celkově již 37. vzájemného zápasu, čímž překonali počet bitev mezi Ivanem Lendlem a Johnem McEnroem. Nadalovi se na tvrdém povrchu letos nebývale daří. Vyhrál všech 21 zápasů, do nichž v této sezóně nastoupil.

Španěl do finále posledního grandslamového turnaje sezóny vstoupil lépe. Vyhrával většinu dlouhých výměn od základní čáry, naopak světová jednička si připsala nezvykle vysoký počet nevynucených chyb. Druhý hráč žebříčku získal úvodní brejk už ve třetím gamu a další pak v gamu sedmém a úvodní sadu jednoznačně vyhrál.

Djokovič se ve druhé sadě zlepšoval

Ve druhé sadě Srb zpřesnil údery a už ve druhém gamu si vypracoval první dva brejkboly v zápase. Oba se Nadalovi podařilo odvrátit, a to i přesto, že do obou výměn šel až z druhého podání. Djokovič se úvodního brejku dočkal až v šesté hře, když po maratónské výměně, která čítala 54 úderů, zahrál Nadal do sítě. Španěl si však ztracené podání vzal zpět hned v následující hře, v níž si vypracoval tři brejkboly a ten poslední po autu Djokoviče za základní čáru přetavil v brejk.

Djokovič se ale postupem času rozehrával ke skvělému výkonu. Nadal se i nadále na dvorci výborně pohyboval, přesto Djokovičovi nabídl další brejkbol, jehož letošní vítěz Australian Open nepohrdl,  získal druhý brejk ve druhé sadě a tak i celý druhý set.

Vývoj třetího setu Nadal otočil

Do třetí sady vstoupil Djokovič takřka bezchybným útočným tenisem, na který Španěl dlouho nemohl najít odpověď. Hned v první hře rodák z Bělehradu prorazil soupeřův servis a ve třetí útočil na další brejk. Nadal se ale ubránil a v šestém gamu se dokázal po několika chybách Srba vrátit do setu, když se postaral o rebrejk. Drama pokračovalo, když za stavu 4:4 musel Nadal odvracet stav 0:40. Svěřenec svého strýce a trenéra Toniho Nadala to dokázal i díky vůbec prvnímu esu Španěla v zápase. A v následující hře za stavu 30:30 Djokovič poslal míček po slabém Nadalově returnu do sítě a nabídnutý setbol Španěl po autu světové jedničky využil.

Djokovič se ve čtvrté sadě pokusil překvapit svého soka stejně jako ve třetím dějství, když hned v první hře zaútočil na jeho podání. Letošní vítěz Roland Garros se však tentokrát ubránil a naopak to byl on, kdo si vyšlápl hned v následujícím gamu na podání svěřence Mariána Vajdy. Srb musel čelit dokonce třem brejkbolům v řadě. První odvrátil dobrým servisem, při druhém mu pomohla páska, při třetím ho však Španěl prohodil. Djokovič už odpovědět nedokázal a pro vítězství si tak došel jeho soupeř.

Nadal získal kromě poháru pro vítěze US Open také šek na 2,6 miliónu dolarů a další milión za vítězství v sérii amerických turnajů.

Češkám se v Québecu na úvod dařilo

Tenistky Lucie Šafářová i Barbora Záhlavová-Strýcová vstoupily vítězně do halového turnaje v Québecu, na který mají příjemné vzpomínky. Záhlavová-Strýcová ho předloni vyhrála, Šafářová se v roce 2009 dostala do finále.

Záhlavová-Strýcová na úvod porazila 6:3 a 7:5 zkušenou Řekyni Eleni Daniiliduovou a o čtvrtfinále se utká v repríze finále z roku 2011 s Marinou Erakovicovou z Nového Zélandu. Šafářová, nasazená jako trojka, vyhrála nad Annou Tatišviliovou z Gruzie hladce 6:3 a 6:2.

Česká fedcupová reprezentantka, která letos neprožívá vydařenou sezónu, si zahraje v Kanadě o postup do čtvrtfinále proti Chorvatce Mirjaně Lučičové-Baroniové.

V Québecu startují ve dvouhře také čerstvé deblové šampióky z US Open Andrea Hlaváčková i Lucie Hradecká, které už mají za sebou úspěšný úvodní zápas ve čtyřhře.

Hned v prvním kole už vypadla obhájkyně titulu a nasazená jednička Kirsten Flipkensová z Belgie, světová čtrnáctka podlehla 1:6, 3:6 Slovince Poloně Hercogové a prohrála už čtvrtý zápas v řadě.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 34,3 miliónu dolarů):
Muži - dvouhra, finále:
Djokovič - Nadal 2:6, 6:3, 4:6, 1:6.on-line
Vizitka španělského tenisty Rafaela Nadala (27), vítěze letošního US Open:
Datum a místo narození: 3. června 1986, Manacor
Státní příslušnost: Španělsko
Výška a váha: 185 cm, 85 kg
Aktuální postavení na žebříčku ATP: 2. místo (nejlépe 1.)
Největší úspěchy: vítěz 13 grandslamových turnajů (8x French Open 2005-08, 2010-13, 2x Wimbledon 2008, 2010, 2x US Open 2010, 2013, Australian Open 2009); vítěz 60 turnajů na okruhu ATP ve dvouhře a osmi ve čtyřhře; olympijský vítěz ve dvouhře (2008); 3x vítěz Davis Cupu (2004, 2009, 2011)
Rodina: svobodný
Levoruký hráč, vyznavač hry od základní čáry s vynikající fyzickou kondicí; tenis začal hrát jako čtyřletý pod dohledem strýce Toniho Nadala, jenž je dodnes jeho trenérem; profesionálem od roku 2001; první turnaj na okruhu ATP vyhrál v roce 2004 v Sopotech, v témže roce se stal jako člen španělského družstva nejmladším vítězem Davisova poháru; v srpnu 2008 vystřídal v čele žebříčku ATP svého největšího soupeře Rogera Federera; po 46 týdnech o post jedničky kvůli chronickým problémům s koleny přišel, zpět do čela se vrátil v červnu 2010; o rok později ho sesadil Srb Novak Djokovič.
Celkem Nadal v čele žebříčku strávil 102 týdnů; dlouho platil za antukového specialistu, v posledních letech se ale prosazuje i na ostatních površích; po loňské senzační prohře v druhém kole Wimbledonu s Lukášem Rosolem si kvůli bolavým kolenům musel dát dlouhou zdravotní pauzu, mj. přišel i o olympijské hry v Londýně; vrátil se po osmi měsících letos v únoru, od té doby si připsal deset turnajových triumfů včetně rekordního osmého titulu na French Open a z 66 utkání prohrál jen tři.
Na odměnách vydělal kolem 60 miliónů dolarů, nejvíc po Federerovi; je velkým fotbalovým fanouškem (jeho oblíbeným klubem je Real Madrid), kromě fotbalu hraje i golf a poker; má vlastní stránky rafaelnadal.com.
Tenisový turnaj žen v Québecu (tvrdý povrch, dotace 235.000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Šafářová (3-ČR) - Tatišviliová (Gruz.) 6:3, 6:2
Záhlavová-Strýcová (ČR) - Daniiliduová (Řec.) 6:3, 7:5
Hercogová (Slovin.) - Flipkensová (1-Belg.) 6:3, 6:1
Karatančevová (Kaz.) - Sadikovicová (Švýc.) 6:3, 6:4
Coinová (Fr.) - Larcherová de Britová (Portug.) 7:6 (7:5), 7:5
Erakovicová (6-N. Zél.) - Burdetteová (USA) 5:7, 7:6 (7:4), 6:3
Lučičová-Baroniová (Chorv.) - Fichmanová (Kan.) 6:4, 6:0
Garciaová (8-Fr.) - Wozniaková (Kan.) 6:3, 6:4
Tomljanovičová (Chorv.) - Sanchezová (USA) 6:2, 2:6, 6:3
Čtyřhra - 1. kolo:
Hlaváčková, Hradecká (1-ČR) - Arvidssonová, Duboisová (Švéd./Kan.) 7:5, 6:2
Tenisový turnaj žen v Taškentu (tvrdý povrch, dotace 235.000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Cetkovská (ČR) - Abduraimovová (Uzb.) 6:2, 7:6 (7:2)
Voskobojevová (7-Kaz.) - Zanevská (Ukr.) 6:3, 6:4
Doloncová (Srb.) - Švedovová (8-Kaz.) 7:6 (8:6), 7:5
Glušková (Izr.) - Arefjevová (Ukr.) 6:3, 7:5
Torrová-Florová (Šp.) - Folcová (Uzb.) 6:0, 6:3
Doiová (Jap.) - Rodinová (Rus.) 6:4, 6:2
Čtyřhra - 1. kolo:
Beguová, Cadantuová (Rum.) - Birnerová, Burjačoková (3-ČR/Ukr.) 6:4, 7:6 (9:7)

Reklama

Související témata: