Hlavní obsah

VIDEO: Skvělý Nadal triumf obrečel. Úžasné vítězství! Víc než půlku peněz mi ale vezmou, smál se

New York

Radostí a dojetím padl na zem a do očí se mu nemilosrdně valily slzy. Španělský bijec Rafael Nadal právě porazil světovou jedničku Novaka Djokoviče a vybojoval třináctý grandslamový titul v kariéře a celkově druhý na US Open. Titulů a triumfů už má jeden z nejlepších tenistů všech dob sice celou řadu, ale tuhle výhru označil Nadal za „úžasnou“ a je pro něj vyvrcholením „nejemociálnější sezóny“ v kariéře.

Finále US Open Rafael Nadal - Novak Djokovič.Video: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

Pokolikáté už se za poslední roky zdálo, že kariéra rodáka z Mallorky je ze zdravotních důvodů vážně ohrožena a velké tituly už pro něj zůstanou zapovězeny. Naposledy byl kvůli zranění celých sedm měsíců mimo hru. Vždy se ale dokázal vrátit ještě silnější než dřív.

„Tahle sezóna je pro mě zřejmě nejemocionálnější, jakou jsem kdy měl. Vybojovat znovu tuhle trofej pro mě znamená hrozně moc. Je to zkrátka úžasné. Cítil jsem, že jsem udělal vše správně proto, abych tady měl šanci uspět," radoval se Španěl po triumfu.

„Hrál jsem proti jednomu z nejlepších hráčů historie, aktuální světové jedničce, a navíc na jeho oblíbeném povrchu. Musel jsem tedy být téměř perfektní, když jsem vyhrál," pokračoval staronový šampión z Flushing Meadows.

Třetí set rozhodl

Nadal ustál ve třetím setu pondělního finále skvělou pasáž Djokovičovy hry, během níž byl Srb blízko zisku dvojitého brejku. Španěl nicméně brejkbolům odolal, a navíc sadu dokázal otočit, což zápas zřejmě definitivně zlomilo v jeho prospěch.

„Bylo pro mě velkým zklamáním, že jsem prohrál třetí set, i když jsem speciálně v prvních čtyřech pěti gamech této sady cítil, že jsem to já, kdo diktuje vývoj hry. Ale celé jsem si to pokazil sám. Dělal jsem nevynucené chyby z forhendu v klíčových okamžicích a dvakrát jsem ztratil servis, kdy se to vůbec nemělo stát. Najednou jsem prohrával 1:2 na sety a on začal potom hrát mnohem, mnohem lépe. Už jsem se z této ztráty nevzpamatoval," litoval Djokovič.

Srbský tenista, jenž na začátku sezóny vyhrál Australian Open a poté se dostal do finále ve Wimbledonu a French Open, i přes porážku uhájil pozici světové jedničky. Jenže na Nadala už má náskok pouhých 120 bodů a jeho kralování je tak ve zbytku sezóny velmi ohroženo, protože španělský tenista do konce roku neobhajuje žádné body.

Pořád jsem světová jednička

„Co na to můžu říct. On toho dokázal letos vyhrát hrozně moc. Ale já jsem stále světová jednička, i když Rafa má mnohem více šancí zakončit sezónu na prvním místě. Podívejte, zbývá ještě hodně turnajů, uvidíme, co se stane. Já se teď budu snažit dobře se připravit na Čínu," komentoval tlačenici na čele žebříčku Djokovič.

Kromě skvělého triumfu a poháru pro vítěze vybojoval Nadal v New Yorku také tučné prize money v hodnotě 2,6 miliónu dolarů a další milión za vítězství v sérii amerických turnajů. Dohromady tedy zhruba 72 miliónů korun.

„Je to hromada peněz. Ale víte, tohle nejsou reálné prize money. Musíte z toho zaplatit daň. A ta je teď ve Španělsku asi 56 procent. Takže reálně je to méně než půlka a pak se to ještě musí převést na eura," smál se Nadal na pozápasové tiskové konferenci.

Reklama

Související témata:
  Kosťuková - Vondroušová dnes 16 : 00
20240420T16 : 00:00+0200
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková vs. Vondroušová
Kosťuková
Vondroušová