Hlavní obsah

Česko - Argentina 2:0Finále Davis Cupu je na dosah! Štěpánek senzačně smetl Mónaka, Berdych vydřel druhý bod

jsv, mm, rojSport.cz
Aktualizováno

Čeští tenisté začali boj o finále Davisova poháru výborně. Po úvodním dnu pražského semifinále vedou nad Argentinou 2:0 a o postupu už můžou rozhodnout v sobotní čtyřhře. Úvodní bod vybojoval překvapivě hladce Radek Štěpánek, který zdolal argentinskou jedničku Juana Mónaka 7:6, 6:3 a 6:2, tedy naprosto shodně jako před čtyřmi lety v Ostravě. Druhý bod ve vysočanské O2 areně přidal Tomáš Berdych, jenž měl však nečekaně mnoho práce s Leonardem Mayerem. Nakonec ale zvítězil 6:4, 4:6, 6:3 a 6:4.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Berdych v duelu s Leonardem Mayerem v semifinále Davis Cupu v Praze.

Článek
Fotogalerie

Svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila mají výbornou pozici, aby stejně jako loni v semifinále Argentinu vyřadili. Potvrdilo se, že bez Juana Martina Del Potra a navíc na rychlém povrchu nebudou Jihoamrečiné tak nebezpeční.

Štěpánek v úvodním duelu potvrdil, že v reprezentačním týmu se umí vyšponovat k nejlepším výkonům. Čerstvý vítěz čtyřhry na US Open si bez větších problémů poradil se světovou třicítkou Mónakem, s nímž si vylepšil bilanci na pět vítězných zápasů ze sedmi.

Argentinec sice vstoupil do utkání lépe, dobře servíroval, prohazoval a ve čtvrté hře prolomil Štěpánkův servis. Český tenista mu ale vzápětí oplatil stejnou mincí, postupně získával stále větší herní jistotu a o 31 míst na žebříčku ATP lépe postaveného soupeře dostával útočným stylem pod stále větší tlak. Vypracoval si brejk, a přestože za stavu 6:5 ještě výhodu servisu v zisk úvodní sady nepřetavil, v následném tie breaku už Štěpánek jednoznačně kraloval: první fiftýn povolil Mónakovi až za stavu 6:0.

Úspěch v prvním dějství českého tenistu posílil, přitvrdil hru, častěji vyrážel k síti a hned zkraje druhého setu znovu sebral soupeři servis. Devětadvacetiletý Jihoameričan sice nehodil flintu do žita, dokázal srovnat na 3:3, ale později v klíčovém momentu znovu zaváhal a dvojchybou nabídl rodákovi z Karviné šanci druhý set doservírovat, což už Štěpánek podruhé neodmítl.

Ve třetí sadě už přítel Petry Kvitové jasně dominoval, soupeři sebral dokonce dvakrát servis a proměnil hned první mečbol na 6:2.

Berdycha Mayer trápil

Po Štěpánkově triumfu měl Tomáš Berdych relativně snadno získat druhý bod, protože nehrající kapitán hostů trochu překvapivě nasadil do druhé dvouhry žebříčkově nejhoršího hráče svého týmu Leonarda Mayera, jemuž patří až 93. příčka na světě.

Jenže kapitán zřejmě dobře věděl, co dělá. Mayer výborně podával a favorizovaného soupeře se nijak nezalekl. Naopak mu od začátku nepříjemně zatápěl.

Berdych nehrál v optimální pohodě, dlouho čekal na vůbec první vítězný míček a razantně hrající Argentinec vlažnějšího začátku favorita dokázal využít, když mu v úvodu sady sebral podání.

Rodák z Valašského Meziříčí ale postupně svoji hru zlepšoval a otočil sadu, kterou nakonec vyhrál 6:4. Jenže druhé dějství začalo jako přes kopírák, jenže s tím rozdílem, že český reprezentant tentokrát na zvrat neměl a rázem bylo utkání srovnáno.

Berdych však zachoval chladnou hlavu, trpělivě se snažil tlačit přes soupeřův jednoručný bekhend a v obou následujících setech nakonec dokázal využít po jedné brejkbolové šanci a zápas nakonec dobojoval do vítězného konce už ve čtyřech setech. Drama ale trvalo až do posledního míčku. Berdych nejprve nevyužil první mečbol a pak čelil dokonce brejkbolu. Zápas ukončil až těsný aut Argentince, který muselo potvrdit jestřábí oko.

Davisův pohár - semifinále:
Česko - Argentina 2:0 po 1. dni
Štěpánek - Mónaco 7:6 (7:3), 6:3, 6:2on-line
Berdych - Mayer 6:4, 4:6, 6:3, 6:4on-line

Reklama

Související témata: