Hlavní obsah

Česko - Argentina 3:2Rosolova krize nekončí. Prohrál i v Davis Cupu, přestože měl dva mečboly

Praha
Aktualizováno

Trápení českého tenisty Lukáše Rosola nebere konce. Pošramocené sebevědomí si nezvedla ani za rozhodnutého stavu semifinálového duelu proti Argentině, v němž podlehl Horaciu Zeballosovi 6:4, 6:7 a 4:6, přestože měl v zápase dokonce dva mečboly. Prohrál tak podesáté za sebou. Jiří Veselý pak podlehl Leonardu Mayerovi dvakrát 4:6. Argentina snížila v duelu s Českou republikou na konečný stav 2:3.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lukáš Rosol z České republiky v utkání proti Horaciu Zeballosovi z Argentiny v semifinále Davis Cupu.

Článek
Fotogalerie

Definitivní podobu výsledku dá závěrečná dvouhra, v níž nastoupí nadějný Jiří Veselý a ve svém druhém utkání v Davis Cupu bude hrát s Leonardem Mayerem.

Rosol vyhrál naposledy začátkem června v Queen's Clubu, od té doby prohrál na turnajích okruhu ATP osmkrát v prvním kole. V utkání se Zeballosem se mohl radovat z výhry, ale v tie-breku druhé sady nevyužil za stavu 6:4 dva mečboly. Ve třetím setu přišel o podání v deváté hře a vzápětí před šesti tisíci fanoušky ztratil i zápas.

"Při mečbolu jsem nedal první servis a on zahrál dobrý balon. Měl víc štěstí. Hotovo. To je tenis. Nic víc, nic míň," řekl Rosol po utkání. "Chtěl jsem hrát dobrý tenis, ale drželo mě jen podání. Světlá tečka na zápase. Jinak nevím, co říct. Zkusím všechno znovu a myslím, že se to může jedině zlepšit."

Rosola v příštích týdnech čekají turnaje v Asii a letošní vítěz z Bukurešti doufal, že zase začne vyhrávat. "To se musí zlomit každou chvíli. Tvrdě jsem trénoval, podle mě nejvíc z týmu. Věřím, že se to otočí a začnu vyhrávat," řekl.

Dvacetiletý Veselý nastoupil ke svému druhému utkání v Davis Cupu a stejně jako letos v 1. kole ve Švýcarsku odešel poražen. Při premiéře před domácím publikem v každém setu jednou ztratil servis a sám nevyužil ani jeden ze tří brejkbolů. "Diváci mě táhli a dodalo mi to síly, abych bojoval. Myslím, že jsem podal daleko lepší výkon než ve Švýcarsku. ale spokojený se zápasem být nemůžu," řekl Veselý.

O postupu tenistů do druhého finále v řadě a třetího za pět let rozhodli už po pátku a sobotě česká esa Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Oba nejdříve zvládli páteční dvouhry a o den později suverénně přidali třetí postupový bod ve čtyřhře.

K finále pocestují tenisté na půdu soupeře. V Bělehradu se rozhoduje o tom, zda to bude 15. až 17. listopadu do Srbska, nebo do Kanady.

Semifinále Světové skupiny tenisového Davisova poháru v Praze (hala, tvrdý povrch):
ČR - Argentina 3:2
Rosol - Zeballos 6:4, 6:7 (6:8), 4:6, Veselý - Mayer 4:6, 4:6.

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík