Hlavní obsah

Titul je pro Šafářovou úžasný, trenér se musí ostříhat

Tenistka Lucie Šafářová neprožívá zrovna ideální sezónu, o to větší radost měla v neděli ze své hry a z titulu na turnaji v Québeku. V Kanadě ukončila pětileté čekání na triumf ve dvouhře na okruhu WTA.

Foto: Profimedia.cz

Česká tenistka Lucie Šafářová.

Článek

"Je to naprosto úžasné. Jsem ráda, že se to zase povedlo po tak dlouhé době," řekla Šafářová ČTK v telefonickém rozhovoru. "Je skvělý, že po této sezóně, která nebyla úplně vydařená, se to zase otáčí k lepšímu," dodala tenistka.

Šafářová začínala sezónu jako světová sedmnáctka, ale příliš se jí nedařilo. V dubnu se rozešla po dvou letech se srbskou trenérkou Biljanou Veselinovičovou a od Roland Garros spolupracuje s Kanaďanem Robertem Steckleym.

Před Québekem figurovala v žebříčku na 48. místě a od Wimbledonu měla nevýraznou bilanci dvou výher a pěti porážek. Na US Open prohrála v 2. kole s Italkou Robertou Vinciovou a věděla, že její hra se postupně zlepšuje.

"V New Yorku už jsem můj tenis cítila dobře. Říkala jsem si, sice už zbývá jen posledních pár turnajů sezóny, ale to neznamená, že nemůže být dobrý. Do Québeku jsem jela s tím, že to tady chci otočit, a jsem ráda, že se to podařilo," uvedla.

V Kanadě hrála jistě a za celý turnaj ztratila jen jeden set v semifinále s domácí Eugenií Bouchardovou. "V tomhle utkání jsem předvedla to nejlepší, co umím, a jsem ráda, že se to vrací. A snad to takhle i vydrží," řekla a pochvalovala si i podání. "Servírovala jsem výborně a využívala leváckou rotaci. Navíc se hrálo v hale, ty mám ráda, nejsou tady vedlejší vlivy sluníčko a vítr, to je pro mě příjemný."

Všechno se snažíme posunout, hlásí Šafářová

Spokojená byla i s tím, že začíná ve hře uplatňovat věci, na kterých pracuje se Steckleym. "Něco jsem použila. Snad to ponese ovoce na dalších turnajích a hlavně v příští sezóně," řekla rodačka z Brna.

Snaží se zlepšit třeba čopovaný bekhend. "Jsem komplexní hráčka, takže nic výrazně nepředěláváme, ale všechno se snažíme posunout. Jsou to i taktické věci do jednotlivých zápasů vůči soupeřkám," prozradila.

První turnajový vavřín má pro kouče Šafářové i dohru. Prohrál totiž sázku a musí se ostříhat. "Na části hlavy měl delší vlasy než já, takže si je musí ostříhat. Pořád se z toho snažil vykroutit, ale to se mu nepodaří," smála se Šafářová.

Z Québeku se přesune na turnaje do Asie a věří, že v Tokiu a v Pekingu bude ve svých zlepšených výkonech pokračovat. "Kéž by se tam zadařilo. Sebevědomí tenhle titul pomůže a na další zápasy se těším. Chci si je užít," uvedla Šafářová.

Díky titulu se posunula v žebříčku WTA na 36. místo a do konce roku by chtěla své postavení ještě vylepšit. Důvodem je touha vejít se na lednovém Australian Open mezi nasazenou dvaatřicítku. "To je reálně viditelný cíl, který bych chtěla dotáhnout," řekla a doufala, že na další turnajovou výhru nebude čekat zase pět let.

V Kanadě stihla šestadvacetiletá hráčka výsledkově sledovat i výhru českých tenistů v semifinále Davisova poháru nad Argentinou. "Doufám, že tu mísu zase vyhrajou," přála jim Šafářová, dvojnásobná vítězka Fed Cupu.

Reklama