Hlavní obsah

Djokovič, to jsou ve finále Davis Cupu minus dva body, míní kapitán Navrátil

Praha

Chtěli Kanadu, musejí do Srbska. Hráče javorového listu potkal v semifinále v Bělehradě stejný osud jako české tenisty v roce 2010. Po čtyřhře vedli 2:1 a nakonec prohráli 2:3. „Už jsme si to tam ale jednou vyzkoušeli, budeme zkušenější a semknutější,“ říká český kapitán Jaroslav Navrátil o listopadovém finále.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenisté Radek Štěpánek (druhý zprava) a Tomáš Berdych (uprostřed) a kapitán Jaroslav Navrátil (vpravo) oslavují vítězství nad Argentinou v semifinále Davis Cupu.

Článek

O tom, kdo bude mít roli favorita, nemusejí probíhat diskuse. „Když bude hrát Djokovič, tak to jsou hned minus dva body. Tomáš (Berdych) ani Radek (Štěpánek) s ním nemají dobrou bilanci. Uhrát něco přes prvního tenistu světa, a navíc v jeho domácím prostředí, bude velice složité," tuší kapitán.

Na Djokoviče v semifinále nestačil ani jeden z Kanaďanů – Pospisil ani Raonic. Rozhodovalo utkání týmových dvojek. Aktuálně třiadvacátý hráč světa Tipsarevič nadějného Pospisila s českými kořeny v prvním setu udolal v tie breaku a po hladkém zisku druhé sady vedl v té třetí 5:2. Přes komplikace přidal třiatřicátou výhru v prestižní týmové soutěži a poslal Srby proti Čechům.

Nejjistější bod vidí Navrátil v deblu

Ti už mnohokrát slavili úspěch, když udeřili do slabších míst soupeřů. Naposledy při loňském finále, kde Španělsku nestačily ani dva body excelentního Ferrera. Cestička k trofeji vedla přes debl a Almagra. „Náš nejjistější bod bych také viděl v deblu," promýšlel Navrátil. „A přes Tipsareviče se určitě dva body uhrát dají. Byl hráčem první desítky, ale tento rok nemá tak dobrý."

Kvůli trestu od dopingového tribunálu bude Srbům chybět Viktor Troicki a už nemůžou rozložit zátěž na tři singlisty. Výhodu však stále mají ve volbě povrchu. „Určitě nás nepozvou na antuku. Zvolí tvrdý povrch, ale rozhodně pomalejší, než byl teď u nás v Praze."

Bělehradská atmosféra je asi nejvyhecovanější, jakou kdy v Davis Cupu Češi zažili. Před třemi lety se pískalo do každého servisu a Štěpánek s pomocí Jestřábího oka mnohokrát otáčel výroky čárových sudích. „Není to tenisové prostředí, spíš fotbalové. Ale naši kluci se o to víc semknou a kousnou. Připravíme se na Srby pečlivě," vyhlásil Navrátil.

Finále se hraje v srbské metropoli od 15. do 17. listopadu.

Dokáží čeští tenisté zvítězit ve finále Davis Cupu v Srbsku?
Ano
59,9 %
Ne
40,1 %
Celkem hlasovalo 12155 čtenářů.

Reklama

Související témata: