Hlavní obsah

Chorvatský tenista Čilič dostal devítiměsíční trest za doping

Chorvatský tenista Marin Čilič dostal devítiměsíční trest za doping. Distanc od Mezinárodní tenisové federace ITF platí zpětně od května, kdy měl čtyřiadvacátý hráč světa po turnaji v Mnichově pozitivní test na niketamid.

Foto: Facebook

Marin Čilič si musí od tenisu na několik měsíců odpočinout.

Článek

"Podle nezávislé vyšetřovací komise si Čilič zakázaný stimulant vzal nevědomky v tabletách s glukózou. Neudělal to tedy proto, aby si pomohl k lepším výkonům," citovala agentura AP prohlášení ITF.

I když Čilič díky tomuto vysvětlení unikl dvouletému zákazu startů, hodlá se proti trestu odvolat ke sportovní arbitráži CAS v Lausanne. "Chtěl bych zdůraznit, že jsem nikdy úmyslně ani vědomě neužil zakázané látky. Jsem proti jakémukoli dopingu ve sportu," uvedl v prohlášení s tím, že až do vyřešení případu se nebude dál vyjadřovat. Tablety s glukózou prý koupil v lékárně ve Francii.

Čtyřiadvacetiletý Čilič nehrál od Wimbledonu, kde kvůli zranění kolena nenastoupil k zápasu druhého kola s Jihoafričanem Kennym De Schepperem. Podle chorvatských médií však bývalá světová devítka a vítěz devíti turnajů ATP odstoupil kvůli pozitivnímu testu a následnému vyšetřování.

Součástí trest od ITF je, že Čilič přijde o všechny výsledky, body a prémie od turnaje v Mnichově. Včetně BMW Open odehrál šest turnajů, přičemž nejlépe si vedl v londýnském Queen's Clubu, kde nestačil až ve finále na domácího Andyho Murrayho.

Distanc Čiličovi vyprší na konci ledna.

Reklama