Hlavní obsah

V. Williamsová se rozloučila v Dubaji už v první kole

PRAHA

První kolo tenisového turnaje v Dubaji bylo v pondělí zároveň posledním pro Venus Williamsovou. Americká hráčka, která vstupovala do pavouku jako pátá nasazená, nestačila na Italku Silvii Farinaovou-Eliaovou a po vyrovnaném boji podlehla ve dvou setech 5:7 a 6:7.

Článek

Starší ze sester Williamsových opustila soutěž ve dvouhře na turnaji WTA v prvním kole po téměř čtyřech letech. Po utkání si devátá hráčka světového žebříčku stěžovala na potíže s břišním svalem, který si poranila na předchozím turnaji v Antverpách, a na puchýře na ruce, v níž drží raketu.

"Hlavně s břichem jsem měla problémy. Ve finále v Antverpách jsem mohla podávat jen na čtyřicet procent," prohlásila po dnešní prohře Williamsová, která naposledy vypadla už v prvním kole na French Open v roce 2001 s Rakušankou Barbarou Schettovou. "Normálně by to byl krátký proces, protože na mě neměla jedinou zbraň," řekla Američanka, jenž se dopustila 66 nevynucených chyb.

Stejné dotace jako muži

Pořadatelé dubajského turnaje přidělili ženám stejnou dotaci, o jakou zde hráli minulý týden muži, a tenistky si tak rozdělí prémie z miliónu dolarů. Stejná pravidla už platí na granslamových turnajích Australian Open a US Open.

Prémie na ženském turnaji v Dubaji se zvedly na rovný milión z 585 000 dolarů. "Kvalita hry na okruhu WTA si společně s rostoucí popularitou a diváckým zájmem vyžaduje shodné odměny pro naše hráčky," uvedl šéf WTA Tour Larry Scott.

Američanka Lindsay Davenportovou tento krok potěšil, nicméně připomněla, že tenistky nesmějí usnout na vavřínech. Poslední úspěch je prý jen další vyhranou bitvou ve válce o stejné finanční odměny. "Pořád slyšíme spoustu protiargumentů, jako že nehrajeme na tři vítězné sety, nebo že jsou naše zápasy v prvních kolech kratší. Myslím, že to bude boj na pár dalších let," řekla světová jednička.

Američanka uznává rozdíly mezi ženským a mužským tenisem, ale důvod k nižším odměnám pro tenistky to podle ní není. "Je to stejný sport, který jen děláme různým způsobem. Nemáme tak tvrdý servis a zřejmě ani nejsme tak rychlé, ale možná zase míváme delší výměny. Je to jen jiný styl tenisu, podle mě se nedá říci, jestli lepší nebo horší," prohlásila.

DUBAJ
Dvouhra - 1. kolo:
Farinaová-Eliaová (It.) - V. Williamsová (5-USA) 7:5, 7:6 (8:6), Martinezová (Šp.) - Asagoeová (Jap.) 6:3, 6:4, Mirzaová (Indie) - Kostaničová (Chorv.) 6:7 (2:7), 6:4, 6:1, Jankovičová (SČH) - Suarezová (Arg.) 6:3, 6:1, Schnyderová (8-Švýc.) - Malejevová (Bul.) 7:6 (7:1), 6:2.

Reklama

Související témata: