Hlavní obsah

Reprezentanti si přispali, pak léčili šrámy

Karel Felt, Radek Malina

Šrámy ze sobotního duelu v Rotterdamu ještě nepřestaly bolet a čeští fotbaloví reprezentanti se chystají na další kvalifikační bitvu. Ve čtvrtém utkání třetí skupiny se utkají středu od 20.30 h. na Letné s Rakouskem.

Foto: ČTK

Zápas s Nizozemskem byl místy hodně tvrdý.

Článek

Svěřenci Karla Brücknera si v neděli odpoledne užívali zaslouženého volna, které trenér naordinoval i na pondělní dopoledne. "Z Nizozemska jsme přiletěli v neděli kolem čtvrté, moc jsme toho nenaspali. Proto mi přišlo vhod, že je pondělní dopoledne volné. Vstával jsem až k obědu krátce před polednem," smál se brankář Petr Čech.

Rosický si přivstal

Volné nedělní odpoledne trávil gólman české reprezentace s přítelkyní a rodiči, které už dlouho neviděl. Záložník Tomáš Rosický vyrazil do Šestajovic, kde je rodinné sídlo. Sluncem zalité nedělní odpoledne prožil ve společnosti přítelkyně Kateřiny, bratra Jiřího a rodičů. "O fotbale jsme se bavili minimálně," tvrdila opora Dortmundu. Ač patří k vyhlášeným spáčům, v pondělí vstával Rosický už v devět.

Dvojice reprezentačních beků Jankulovski-Ujfaluši z postelí nespěchala. "V neděli spánek nebyl příliš kvalitní, čtyři hodiny na odplavení únavy nestačily. Proto jsme v pondělí vstávali oba až v jedenáct," culil se Tomáš Ujfaluši.

Společně s Grygerou léčil ještě drobné šrámy. "Je to celkem dobré. Baroš má čtyři stehy na hlavě, Nedvěd dva na noze, ale na životě nikdo ohrožen není," smál se reprezentační lékař Petr Krejčí s dovětkem, že do středečního duelu budou všichni borci fit.

Zdeněk Grygera už před odpoledním tréninkem hlásil, že bolest pod kolenem už ustoupila. "Přímo koleno zasažené nebylo, vazy také ne. Je to v pohodě," vykládal obránce. Kapitán Pavel Nedvěd se zabandážovaným kotníkem trávil dopoledne v přítomnosti manželky a dětí, odpoledne už byl v plné péči lékařů a masérů.

Podcenění nehrozí

Sobotní utkání v Rotterdamu už je jen příjemnou vzpomínkou. V podstatě od nedělního večera hráči začali myslet na Rakušany. O tom, že by podcenili soupeře, který prohlašuje, že ve středečním duelu bude outsiderem, prý nemůže být ani řeči.

"To určitě nehrozí. Kluci mluví o Rakušanech velice vážně. Všichni si uvědomují, že by tím devalvovali zisk cenného bodu z Nizozemska. Určitě jsme se všichni z podobných situací poučili," prohlásil rezolutně kapitán mužstva Pavel Nedvěd.

Brankář Čech na znamení souhlasu se slovy kapitána pokyvoval hlavou: "Všichni jsme srozuměni s nutností vyhrát, jinak by bod z Nizozemska ztratil svoji cenu."

Hráče rozbor soupeře čekal teprve v úterý, a tak shodně doznávali, že znají zejména rakouského kanonýra Herzoga. "Je to klíčová postava mužstva. Budeme si muset dávat pozor, aby nám neuletěl, nebo i někdo další. Určitě budou sázet na brejky, ale třeba nás překvapí a zvolí ofenzívní taktiku," přemítal Ujfaluši.

Změny v sestavě

Nějakou bezprostřední spojitost mezi zápasy v Nizozemsku a na Letné odmítá i kouč Karel Brückner. "To bude úplně jiné utkání. Rakušané hrají jiným stylem. My spíš budeme dobývat jejich obrannou tvrz a na to se musíme připravit. Určitě však nebudeme měnit náš herní styl, to ani není možné," vysvětlil kouč.

"Naopak se snažíme využít čas k oživení zafixovaných činností. Od utkání ve Francii uplynul víc jak měsíc, někteří hráči také hrají něco jiného ve svých klubech než v reprezentaci, takže se s tím museli srovnávat. Bylo to znát i v Rotterdamu," dodal Brückner.

Přiznal také, že počítá se změnami v sestavě. "Někteří hráči musejí unést celou zátěž, ale vzhledem k různému zatížení v dosavadní sezóně dojde k určitým změnám. Budeme vycházet i ze zdravotního stavu jednotlivců. Na soupeře se připravujeme pochopitelně i z pohledu jeho kvalit a hry, kterou od něj očekáváme," řekl Brückner.

Už v Rotterdamu prozradil, že Baroš nastoupí od začátku. O Rosickém řekl, že na Rakousko může být velice cenný, byť by třeba odehrál jeden poločas. Při nominaci konstatoval, že Jarošík je užitečný při tlaku svého mužstva, což nejednou dokázal v dresu Sparty na Letné. Svoje přesné záměry však trenér českého týmu neprozradil.

Reklama

Související témata: