Hlavní obsah

Kvitová byla se svým výkonem spokojená, Williamsové neuznali rekordní podání

Tokio

Do svého již čtvrtého letošního finále postoupila v Tokiu Petra Kvitová až po tuhém boji s bývalou světovou jedničkou Venus Williamsovou. Američanka podávala na turnaji vynikající výkony podpořené velmi tvrdým servisem. Starší z obou slavných sester dokonce vytvořila absolutní rekord, ten jí však asociace WTA neuznala.

Foto: Issei Kato, Reuters

Vítězné gesto tenistky Petry Kvitové po vítězství nad Venus Williamsovou ze Spojených států.

Článek

Williamsová na cestě do semifinále porazila i první nasazenou a druhou hráčku světa Viktorii Azarenkovou z Běloruska, s níž dokonce neztratila ani set. Ve čtvrtfinále narazila na Kanaďanku Eugenii Boucharovou, proti níž podala rychlostí 209 km/h, což bylo nejrychlejší podání, jaké kdy na okruhu WTA kdo předvedl.

„Všimla jsem si toho, ale říkala jsem si sama pro sebe: ‚Je to pravda?' Nevěděla jsem. Podávám na tomto turnaji mnohem tvrději, rychleji servíruju od té doby, co jsem se vrátila po zranění zad. Na (letošním) US Open jsem takhle rychle servírovat nedokázala," vyprávěla třiatřicetiletá tenistka ještě před zápasem s Kvitovou.

Podle agentury Reuters ale v japonské metropoli nejsou měřící přístroje schválené vedením WTA, takže ženská asociace nový rekord neuzná. Nejrychlejším podáním tak zůstává rychlost 207,6 km/h, kterou předvedla taktéž Venus Williamsová v roce 2007 na US Open. Mezi muži drží primát v nejrychlejším servisu Chorvat Ivo Karlovič, jenž servíroval rychlostí 251 km/h.

Fyzická připravenost Kvitové se lepší

Williamsovou zastavila v Tokiu až Kvitová, které se po velmi krátké době začíná vyplácet práce na fyzické přípravě. Ve čtvrtek musela absolvovat dva zápasy (proti Keysové a Kuzněcovové) a přesto bez větších potíží zvládla třísetový zápas s výborně hrající Williamsovou. Američanka ve čtvrtek odehrála sice jen jeden zápas, na kurtu s Bouchardovou však strávila přes tři hodiny.

„Byla jsem pravděpodobně trochu unavená. Ale nemyslím, že by to nějak zápas ovlivnilo. Ona (Kvitová) hrála včera dva zápasy, takže není pochyb, že jsme byly obě unavené stejně," prohlásila Williamsová po třísetové bitvě s českou jedničkou.

Kvitová po vítězství, které v tie breaku třetího setu postrádalo na dramatičnosti, protože se Češka ujala vedení 6:0, měla radost. „Jsem opravdu spokojená s tím, jak jsem dnes hrála. Byl to velmi těsný zápas, v každém gamu to bylo nahoru dolů," prohlásila ještě na kurtu jedenáctá hráčka žebříčku, která se v pondělí do elitní Top 10 vrátí. „Kvůli takovým zápasům hraju tenis. Do finále dám zítra zase všechno," dodala Kvitová na Facebooku. V utkání o turnajový titul bude soupeřkou Kvitové německá tenistka Angelique Kerberová.

Porazí Petra Kvitová ve finále turnaje v Tokiu Angelique Kerberovou?
Ano
82,9 %
Ne
17,1 %
Celkem hlasovalo 18639 čtenářů.

Reklama

Související témata: