Hlavní obsah

Berdych - Raonic 6:7, 3:6Berdych boj o svůj první letošní titul prohrál

Bangkok/Kuala Lumpur

Český tenista Tomáš Berdych prohrál v Bangkoku boj o svůj první titul v letošní sezóně. Nejvýše nasazený český reprezentant tak nenavázal na sobotní úspěch Petry Kvitové, která se radovala z prvenství v Tokiu. Na finálového soupeře Kanaďana Milose Raonice Berdych nestačil.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Dobojováno! Tomáš Berdych v Bangkoku na titul nedosáhl.

Článek

Osmadvacetiletý Berdych před Bangkokem prohrál ve finále v Marseille s Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou a v Dubaji se Srbem Novakem Djokovičem. Naposledy se radoval z titulu loni v říjnu ve Stockholmu.

V duelu s tvrdě servírujícím Raonicem, který dal 18 es, si český tenista vypracoval jediný brejkbol a zároveň setbol za stavu 6:5 v první sadě. Kanaďan ovšem situaci zvládl vítězným forhendem a ve zkrácené hře Berdych o úvodní set přišel.

Druhou sadu rozhodl hned druhý game. Berdych nestačil reagovat na soupeřovy tvrdé returny a přišel o podání. Ztrátu už nedohnal a po hodině a čtvrt prohrál. Zhoršil si tak bilanci na osm vyhraných finále a jedenáct prohraných.

Berdych: Raonic servíruje ze třetího patra

"Hrál mimořádně dobře. Opravdu výborně servíroval a nedal mi moc šancí. Celý zápas byl vlastně o dvou výměnách. Milos je zvládl lépe a zaslouženě vyhrál," citoval Berdycha web ATP Tour. Český tenista ocenil hlavně servis téměř dvoumetrového soupeře, který vyhrál 95 procent míčů po své prvním podání. "Opravdu servíruje ze třetího patra," uvedl Berdych na sociálních sítích.

Berdych nenapodobil Petru Kvitovou, která v sobotu vyhrála v Tokiu. Díky finále se ale opět o něco přiblížil účasti na listopadovém Turnaji mistrů v Londýně.

Tam by se rád kvalifikoval i Raonic, který je v pořadí sezóny momentálně jedenáctý. "Hrozně moc by to pro mě znamenalo, byl to můj cíl. Po antukové a travnaté sezoně to vypadalo hodně vzdáleně, ale uhrál jsem hodně dobrých výsledků," uvedl dvaadvacetiletý rodák z Černé Hory, který porazil Berdycha i ve druhém vzájemném utkání v kariéře. Letos vyhrál Raonic už druhý turnaj po únorovém vítězství v San Jose.

Smolař Benneteau znovu vyhořel

Ani devátou účast ve finále nedokázal francouzský tenista Julien Benneteau proměnit v premiérový titul. Na Malaysian Open v Kuala Lumpuru v neděli podlehl Portugalci Joao Sousovi po třísetové bitvě 6:2, 5:7 a 4:6, přestože měl mečbol. Nečekaný šampión Sousa odvrátil šest z osmi brejkbolů a je vůbec prvním portugalským šampiónem na okruhu ATP.

Pátý nasazený Benneteau získal jasně první set a mečbol si vypracoval za stavu 5:4 a 40:30. Jenže Sousa, až 77. hráč světového žebříčku, při vlastním podání konec zápasu odvrátil a následně využil brejkbol. Čistou hrou pak poslal finále to třetího setu. Ten rozhodl hned první game, kdy jednatřicetiletý Francouz neudržel servis.

Čtyřiadvacetiletý Sousa svou pouť v Malajsii dotáhl nečekaně daleko. Zatímco bojoval o titul, měl už původně na dalším turnaji v Pekingu hrát kvalifikaci.

Tenisový turnaj mužů v Bangkoku (tvrdý povrch, dotace 567.530 dolarů):
Dvouhra - finále:
Raonic (3-Kan.) - Berdych (1-ČR) 7:6 (7:4), 6:3
Čtyřhra - finále:
J. Murray, Peers (3-Brit./Austr.) - Bednarek, Brunström (4-Pol./Švéd.) 6:3, 3:6, 10:6
Tenisový turnaj mužů v Kuala Lumpuru (tvrdý povrch, dotace 984.000 dolarů):
Dvouhra - finále:
Sousa (Portug.) - Benneteau (5-Fr.) 2:6, 7:5, 6:4
Čtyřhra - finále:
Butorac, Klaasen (USA/JAR) - Cuevas, Zeballos (Urug./Arg.) 6:2, 6:4

Reklama