Hlavní obsah

Senzace! Slováci vyřadili z Davis Cupu Španěly

V prvním kole Davisova poháru vybuchla bomba. Obhájce titulu se loučí. Postarali se o tom slovenští tenisté, kteří si s ním dokázali poradit v nejkratší možné době - po čtyřhře už vedou 3:0. Třetí den zápasu tak už bude o ničem. Sobotní čtyřhru slovenský pár Karol Beck a Michal Mertiňák vyhrál nad dvojicí Rafael Nadal, Albert Costa ve třech setech 7:6, 6:4, 7:6.

Článek

Obhájce tak čeká zápas o udržení v elitní Světové skupině. Španělsko postihl stejný osud jako před rokem Austrálii, která místo obhajoby už po prvním kole hrála o udržení.

Dnešní čtyřhra v Bratislavě nabídla dramatickou podívanou. Ve vyrovnaném prvním setu obě strany nevyužily šanci na prolomení soupeřova podání, Slovákům se to podařilo až v tie-breaku, který nakonec vyhráli 7:3.

Druhý set byl ve znamení převahy domácích hráčů. Zejména Mertiňákův dělový servis s rychlostí nad 200 kilometrů v hodině dělal Španělům problémy. Výhodu podání naopak nevyužil Costa za stavu 1:1, Slováci získali hru k dobru a dotáhli druhou sadu k výhře 6:4.

Síly se opět vyrovnaly ve třetím setu, v němž Španělé zpřesnili a přitvrdili údery. Za stavu 5:4 ale dvakrát nevyužili výhodu při Beckově podání a Slováci vyrovnali na 5:5.

Zápas vyvrcholil tie-breakem, ve kterém měly šance obě dvojice. Slováci dokázali odvrátit dva setboly Španělů a při Beckově podání využili druhý mečbol na 10:8. Jásající Národní tenisové centrum pak začalo bouřlivě slavit nečekaný triumf.

Na úspěch zadělal v pátek v první dvouhře Beck, kterému stačily tři sety ke zdolání španělské jedničky Feliciana Lopeze. Druhý bod pro Slovensko zařídil Dominik Hrbatý, který přehrál Fernanda Verdasca.

Výsledky:
Slovensko - Španělsko 3:0 po druhém dnu
Beck, Mertiňák - Nadal, Costa 7:6, 6:4, 7:6 (10:8).

Reklama

Související témata: