Hlavní obsah

Djokovič - Nadal 6:3, 6:4Pomsta za sesazení z trůnu. Djokovič sebral Nadalovi v Pekingu titul

Peking
Aktualizováno

Srbský tenista Novak Djokovič obhájil titul na turnaji v Pekingu, přesto přišel o post světové jedničky. Svého nástupce na trůnu Rafaela Nadala zdolal v nedělním finále 6:3, 6:4. Nadal si zajistil návrat na první místo žebříčku sobotním postupem přes Tomáše Berdycha, který semifinálový zápas skrečoval v prvním setu kvůli zranění zad. Dvouhru žen v Pekingu vyhrála Američanka Serena Williamsová.

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Djokovič oslavuje obhajobu svého triumfu na turnaji v Pekingu.

Článek
Fotogalerie

Dva nejlepší tenisté současnosti se v sezoně utkali popáté. Djokovič v obou finálových setech prolomil Španělovo podání a po půldruhahodinovém duelu snížil v letošní vzájemné bilanci na 2:3. Celkově vede Nadal na zápasy 22:16.

"Tohle vítězství jsem potřeboval, opravdu moc jsem tady chtěl vzít ten pohár do svých rukou. A porazit Nadala, nejlepšího hráče roku 2013. To pro mě bylo nesmírně důležité," řekl Djokovič. "Dokázal jsem v rozhodujících momentech udržet koncentraci, což se mi (při předchozích prohrách s Nadalem) v Montrealu a na US Open nepodařilo. Ale poučil jsem se z toho," dodal.

Nadal bude od pondělí světovou jedničkou potřetí v kariéře, poprvé se dostal do čela 18. srpna 2008. Letos v únoru se vrátil na kurty po sedmiměsíční pauze zaviněné zraněním kolena, od té doby vyhrál deset turnajů a má bilanci 65 vítězství proti čtyřem porážkám.

Na tvrdém povrchu prohrál španělský tenista v této sezoně poprvé. "Dneska byl lepší, nedokázal jsem ho ničím zastavit. Hlavně celý zápas výborně podával, na returnu jsem neměl jedinou šanci," uznal Nadal.

Djokovič letos vyhrál čtvrtý turnaj. Po letech 2009, 2010 a 2012 počtvrté triumfoval i v Pekingu, kde ještě nikdy neprohrál ani zápas a má bilanci 19:0. Celkově v kariéře získal 38. titul.

Světová jednička Serena Williamsová vyhrála v sezoně desátý turnaj, celkem má na kontě už 56 prvenství. Ve finále zdolala dvakrát 6:2 Srbku Jelenu Jankovičovou, jež v semifinále vyřadila Petru Kvitovou.

Del Potro byl v Tokiu nejlepší

Nejvýše nasazený argentinský tenista Juan Martín del Potro vyhrál turnaj v Tokiu. V nedělním finále zvítězil nad Kanaďanem Milosem Raonicem 7:6, 7:5. Raonic mohl získat druhý titul za sebou, před týdnem zdolal ve finále v Bangkoku Tomáše Berdycha.

Dvaadvacetiletý Raonic si v japonské metropoli zopakoval loňskou finálovou účast, ale znovu neuspěl. Minulý rok ho v souboji o titul porazil domácí Kei Nišikori.

Del Potro, sedmý hráč světového žebříčku, získal třetí titul v sezóně a šestnáctý v kariéře.

Jediné dosavadní vzájemné utkání vyhrál v létě v Montrealu ve dvou setech Raonic, tentokrát mu ale k úspěchu proti Del Potrovi nepomohlo ani 17 es.

Rosol v Šanghaji postoupil do 2. kola

Tenista Lukáš Rosol postoupil do druhého kola turnaje v Šanghaji. Český daviscupový reprezentant porazil Francouze Juliena Benneteaua 6:3, 1:6, 6:3 a jeho dalším soupeřem bude třetí nasazený hráč David Ferrer ze Španělska.

Rosol je v žebříčku o čtrnáct míst níž než 32. Benneteau, jediný dosavadní vzájemný zápas s Francouzem předloni na antuce v Gstaadu prohrál. V neděli byl v jiném třísetovém utkání úspěšnější, v rozhodující sadě odvrátil oba soupeřovy brejkboly a sám svou jedinou šanci využil.

Štěpánek vyhrál druhý challenger po sobě

Radek Štěpánek vyhrál druhý challenger po sobě. Týden po vítězství v Orléansu ovládl daviscupový reprezentant také turnaj nižší kategorie v belgickém Monsu.

Třiačtyřicátý hráč světa Štěpánek potvrdil v Monsu roli turnajové jedničky. Challenger ovládl bez ztráty setu a v dnešním finále porazil 6:3, 7:5 Nizozemce Igora Sijslinga.

Čtyřiatřicetiletý Štěpánek, jenž vynechal asijskou část ATP Tour, získal třetí challengerový titul v sezoně a šestý v kariéře. Připsal si za něj 125 bodů do žebříčku.

Tokio (tvrdý povrch, dotace 1,437.800 dolarů)
Dvouhra - finále:
Del Potro (1-Arg.) - Raonic (3-Kan.) 7:6 (7:5), 7:5
Čtyřhra - finále:
Roger-Vasselin, Bopanna (4-Fr./Indie) - J. Murray, Peers (Brit./Austr.) 7:6 (7:5), 6:4
Šanghaj (tvrdý povrch, dotace 3,849.445 dolarů)
Dvouhra - 1. kolo:
Rosol (ČR) - Benneteau (Fr.) 6:3, 1:6, 6:3, Berlocq (Arg.) - Tursunov (Rus.) 4:6, 6:4, 6:4, Mayer (Něm.) - Wu Ti (Čína) 6:3, 6:3, Andújar (Šp.) - Južnyj (Rus.) 5:2 skreč.
Peking (tvrdý povrch)
Muži (dotace 3,566.050 dolarů):
Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Nadal (2-Šp.) 6:3, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Mirnyj, Tecau (Běl./Rum.) - Fognini, Seppi (It.) 6:4, 6:2.
Ženy (dotace 5,185.625 dolarů):
Dvouhra - finále:
S. Williamsová (1-USA) - Jankovičová (8-Srb.) 6:2, 6:2.
Čtyřhra - finále:
Blacková, Mirzaová (8-Zimb./Indie) - Duševinová, Parraová (Rus./Šp.) 6:2, 6:2.
Tenisový challenger mužů v belgickém Monsu (tvrdý povrch, dotace 106.500 eur):
Dvouhra - finále:
Štěpánek (1-ČR) - Sijsling (3-Niz.) 6:3, 7:5.

Reklama