Hlavní obsah

Na Federera dolehla krize. Slavný Švýcar rozdýchává sezónu porážek a krachů

Praha

Pořád má výsledky, za které by se 99 procent tenistů bez mrknutí oka upsalo ďáblu. Jenomže řeč je o Rogeru Federerovi. Dvaatřicetiletý hráč se zvolna blíží ke konci jedné z nejhorších sezón kariéry. Anebo už snad sedmnáctinásobný grandslamový vítěz chystá definitivní sbohem?

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Roger Federer při své poslední prohře s Gaëlem Monfilsem na turnaji v Šanghaji.

Článek

Po více než třech letech se Federer rozloučil se svým koučem Paulem Annaconem, který v létě 2010 dodal chřadnoucímu Švýcarovi nový impuls při bitvách s Djokovičem, Nadalem, Murraym. Federer se pod vedením nyní padesátiletého Američana vrátil na post světové jedničky a loni vyhrál i Wimbledon. Letos však na fenomenálního hráče znovu dolehla krize. „Tušil jsem, že rok po olympiádě bude těžší," usoudil Federer.

Experimenty s raketou

Jeho nejlepším grandslamovým výsledkem bylo lednové semifinále Australian Open. Za celý rok vyhrál jediný turnaj (Halle), loni přitom triumfoval na šesti. Následovaly porážky s hráči, kteří se basilejskému rodákovi nikdy nemohli rovnat. Federera také nahlodaly experimenty s raketou, suverenita se vytratila a na možná největším hráči tenisové historie si dělali jméno „nádeníci" Brands, Stachovskij, Delbonis... „Najednou hodně kazí, asi si tolik nevěří," podivoval se v Šanghaji „FedExův" poslední přemožitel Francouz Gaël Monfils.

Pokud by se neodhlásil Brit Murray, měl by Federer dokonce velké problémy kvalifikovat se na tradiční Turnaj mistrů v Londýně. Všechno zlé ale přece jen může být k něčemu dobré. „Příští rok alespoň nebudu obhajovat tolik bodů," řekl momentálně sedmý hráč žebříčku ATP. A všichni víme, jak s touto skutečností letos při svém návratu na kurty naložil Rafael Nadal, úřadující světová jednička.

Reklama