Hlavní obsah

Vyostřená předehra finále Davis Cupu: Srbové ruší dohodnuté věci, zlobí se česká strana

Praha

Tomáš Berdych, Radek Štěpánek a spol. svedou bitvu o Davisův pohár až za měsíc, ale na diplomatické půdě probíhají ostré bitvy už teď. Srbská strana se podle českých zástupců chová při přípravách finálového utkání dost nestandardně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Radka Štěpánka (vlevo) a Tomáše Berdycha čeká v Bělehradě bouřlivé prostředí.

Článek

Tenisovou terminologií řečeno zatím z Bělehradu přilétají značně falšované míčky. „Za patnáct let, co se kolem Davis Cupu pohybuju, nepamatuju jednání, jaké předvádí srbský svaz. Ruší dohodnuté věci,“ zlobí se Miroslav Černošek, majitel agentury Česká sportovní, která tým marketingově zastupuje.

Zapojila se i mezinárodní federace

Před dvěma týdny proběhla v Srbsku schůzka obou stran, na níž se čeští zástupci dozvěděli řadu informací. Jenže ty už neplatí. Největší problém je se zajištěním vstupenek pro partnery a hosty českého týmu a na to navázané ubytování.

„Slíbené věcí nám byly minulý pátek odepřeny, informace, které od Srbů požadujeme, nemáme a termín jejich sdělení se neustále posouvá. Nechci ale zabíhat do detailů,“ popisuje ředitel České sportovní Vladimír Šafařík. Spory tak musí řešit i Mezinárodní tenisová federace jako nestranný prostředník.

„Chápu, že finále je pro Srbsko velká věc a dokážu si představit společenské tlaky na organizátory. Ale vloni jsme tu pořádali finále Davis Cupu i Fed Cupu, a kdybychom to řešili jako teď Srbové, neodehráli bychom ani míček,“ kroutí hlavou Šafařík.

Fanoušků se spory nedotknou

Sváry by se neměly nijak dotknout českých fanoušků, pro něž zbývá poslední stovka zájezdů s cestovní kanceláří Čedok, ani samotných hráčů. „Tým je v pohodě, my uděláme všechno proto, aby měl komfort jako doma. Pro hráče to může být motivace navíc vyhrát Davis Cup znovu,“ věří Šafařík.

Jasné už jsou některé detaily týkající se samotných zápasů. V pátek 15. listopadu i o den později se začne od 16 hodin, v neděli od 14 hodin. Hrát se bude na tvrdém povrchu s vyšším odskokem RuKort Hard. Finále bude vysílat ČT Sport.

Reklama

Související témata: