Hlavní obsah

Haas - Rosol 3:6, 6:4, 7:6Rosol si finále ve Vídni nezahraje, vyřadil ho Štěpánkův přemožitel Haas

Aktualizováno

Český tenista Lukáš Rosol ve Vídni na své druhé finále na okruhu ATP nedosáhl. V sobotním semifinále podlehl 6:3, 4:6 a 6:7 německému veteránovi Tommymu Haasovi, který o kolo dříve vyřadil Radka Štěpánka. Poslední Haasovou překážkou bude jeho takřka jmenovec Robin Haase z Nizozemska.

Foto: Hans Punz, ČTK/AP

Zklamaný Lukáš Rosol zničil v závěru semifinále turnaje ve Vídni raketu.

Článek

Osmý nasazený Rosol nastřílel 16 es a sehrál s turnajovou dvojkou Haasem vyrovnaný zápas. Oba ztratili pouze jednou podání, každý v jednom z prvních dvou setů. V úvodní sadě osmadvacetiletý český hráč dokonce ztratil při svém servisu pouze dva míčky.

V třetím setu už ani jeden z tenistů brejk nepřipustil, takže se muselo rozhodnout ve zkrácené hře. V té Rosol chyboval a za stavu 0:6 vzteky rozbil o zem raketu. Dostal za to od rozhodčího druhé varování a tím i trestný bod, který znamenal konec zápasu. "Jsem na okruhu už 17 let, ale ještě nikdy jsem nevyhrál utkání bez toho, abych odehrál mečbol," poznamenal Haas.

Český daviscupový reprezentant nenavázal na dubnový turnaj v Bukurešti, kde hrál své dosud jediné finále na ATP Tour a zároveň získal titul. Zklamání si může částečně vynahradit ve finále čtyřhry, kam postoupil spolu s Rumunem Florinem Mergeou. Dosud jediný deblový triumf zaznamenal Rosol loni v Dauhá se Slovákem Filipem Poláškem.

Pětatřicetiletý Haas postoupil do finále ve Vídni po dvanácti letech, kdy turnaj vyhrál. Rok předtím byl v roce 2009 v boji o titul poražen.

O patnáctý triumf v kariéře se Haas utká s Nizozemcem Robinem Haasem, který ve druhém semifinále přehrál nejvýše nasazeného Jo-Wilfrieda Tsongu z Francie 7:5 a 7:6 a uchoval si šanci na třetí titul v kariéře. Letos už neuspěl ve finále na antuce v Gstaadu. Haas a Haase se o turnajový primát utkají v premiérovém vzájemném duelu. "Možná by měl zítra rozhodčí spíš hlásit 'hra Tommy' a 'hra Haase'," vtipkoval Nizozemec na téma téměř shodných jmen.

Stosurová znovu ve finále

Samantha Stosurová si v Moskvě zahraje druhý týden po sobě finále turnaje WTA. Australská tenistka, jež minulou neděli získala v Ósace svůj první letošní titul, bude bojovat o trofej na Kremlin Cupu s Rumunkou Simonou Halepovou.

Sedmá nasazená Stosurová porazila v semifinále 6:2 a 6:4 svou deblovou partnerku Světlanu Kuzněcovovou. Ruská tenistka měla především v první sadě problémy se servisem, ani jednou ho neudržela a získala při svém podání jen šest z 23 bodů. V druhé sadě vedla Stosurová už 5:1, ale pak dvakrát nezvládla dopodávat utkání k vítězství a dovolila Kuzněcovové snížit.

O tom, že v ženském finále nebude mít ruský tenis ani jednu zástupkyni, rozhodla Halepová. Pátá nasazená Rumunka, jež letos vyhrála už čtyři turnaje, deklasovala v druhém semifinále Anastasii Pavljučenkovovou 6:2, 6:1.

V mužském finále si zahraje nejvýše nasazený Richard Gasquet proti Michailu Kukuškinovi. Francouz Gasquet, který bojuje o postup na Turnaj mistrů do Londýna, porazil v semifinále 6:4, 7:5 chorvatského obra Iva Karloviče, jenž ho zasypal 15 esy.

Překvapením je postup 102. hráče světa Kukuškina. Kazašský tenista prošel do prvního finále po třech letech díky výhře 6:1, 1:6, 6:4 nad turnajovou dvojkou Andreasem Seppim z Itálie.

Tenisový turnaj mužů ve Vídni (tvrdý povrch, dotace 571.755 eur):
Dvouhra - semifinále:
Haas (2-Něm.) - Rosol (8-ČR) 3:6, 6:4, 7:6 (7:0)
Haase (Niz.) - Tsonga (1-Fr.) 7:5, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - semifinále:
Mergea, Rosol (Rum./ČR) - Neuchrist, Thiem (Rak.) 6:4, 6:4
Knowle, Nestor (3-Rak./Kan.) - Levinský, Pavič (ČR/Chorv.) 6:3, 6:2.
Tenisový turnaj mužů a žen v Moskvě (tvrdý povrch):
Muži (dotace 823.550 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kukuškin (Kaz.) - Seppi (2-It.) 6:1, 1:6, 6:4
Gasquet (1-Fr.) - Karlovič (Chorv.) 6:4, 7:5.
Čtyřhra - finále:
Jelgin, Istomin (Rus./Uzb.) - K. Skupski, N. Skupski (Brit.) 6:2, 1:6, 14:12.
Ženy (dotace 795.707 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Halepová (5-Rum.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6:2, 6:1
Stosurová (7-Austr.) - Kuzněcovová (8-Rus.) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Kuzněcovová, Stosurová (Rus./Austr.) - Husárová, Zakopalová (SR/ČR) 6:3, 6:2.
Tenisový turnaj mužů ve Stockholmu (tvrdý povrch, dotace 600.565 eur):
Dvouhra - semifinále:
Ferrer (1-Šp.) - Gulbis (5-Lot.) 3:6, 6:4, 6:1
Dimitrov (7-Bul.) - Paire (6-Fr.) 4:6, 6:2, 6:2.
Tenisový turnaj žen v Lucemburku (tvrdý povrch, dotace 235.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Becková (Něm.) - Vögeleová (Švýc.) 7:5, 1:0 skreč.
Wozniacká (1-Dán.) - Lisická (3-Něm.) 6:4, 6:4.

Reklama

Související témata: