Hlavní obsah

Del Potro - Federer 7:6, 2:6, 6:4Del Potro ve finále v Basileji opět porazil Federera. Ve Valencii vyhrál Južnyj

Basilej

Argentinský tenista Juan Martín Del Potro obhájil titul v Basileji. V repríze loňského finále porazil 7:6, 2:6 a 6:4 Švýcara Rogera Federera, který si mohl v případě vítězství v rodném městě zajistit účast na Turnaji mistrů.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Juan Martín Del Potro (vpravo) a poražený finalista z Basileje Roger Federer.

Článek
Fotogalerie

Pětadvacetiletý Del Potro si připsal čtvrtý turnajový úspěch v sezóně. S Federerem si poradil za dvě hodiny a 22 minut a připravil ho navíc o možnost získat celkově 78. triumf v kariéře, díky kterému by se Federer osamostatnil na třetím místě za Jimmym Connorsem (110) a Ivanem Lendlem (94) v tabulce nejúspěšnějších hráčů v tzv. Open éře.

"Moje hra byla lepší a lepší a na konci jsem nehrál špatně. Del Potro ale odehrál znovu vynikající turnaj," řekl domácí hrdina Federer, jenž při jubilejní desáté finálové účasti v Basileji usiloval o druhý letošní titul.

Federer, jenž při jubilejní desáté finálové účasti v Basileji usiloval o druhý letošní titul, bude mít další šanci zabojovat o Turnaj mistrů příští týden na Masters v Paříži. Na závěrečném podniku sezóny pro osm nejlepších hráčů ročníku nechyběl dvaatřicetiletý Švýcar od roku 2002.

"Je to pokaždé radost hrát proti tobě," vysekl argentinský šampión poklonu soupeři. "Moc dobře vím, jaký jsi tady pro všechny hrdina. A také pro mě jsi velkou inspirací," dodal Del Potro, který při poslední výměně poslal Federerovi nechytatelný forhend do rohu kurtu.

Ferrer ve Valencii titul neobhájil, nestačil na Južného

Ruský tenista Michail Južnyj získal ve Valencii druhý titul v sezóně. Ve finále porazil obhájce a prvního nasazeného hráče Španěla Davida Ferrera 6:3 a 7:5.

Jednatřicetiletý Južnyj díky vítězství nad světovou trojkou zaokrouhlil počet turnajových triumfů v kariéře na deset. Navíc teprve podruhé v kariéře se mu podařilo získat v jednom roce alespoň dva tituly.

Stejně starý Ferrer usiloval při páté finálové účasti o čtvrtý titul z Valencie, kde kromě loňska triumfoval ještě v letech 2010 a 2008. Jeho jediným dosavadním přemožitelem byl v roce 2005 Rus Igor Andrejev.

Tenisový turnaj mužů v Basileji (tvrdý povrch, dotace 1,988.835 eur):
Dvouhra - finále:
Del Potro (1-Arg.) - Federer (2-Švýc.) 7:6 (7:3), 2:6, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Huey, Inglot (Fil./Brit.) - Knowle, Marach (Rak.) 6:3, 3:6, 10:4.
Tenisový turnaj mužů ve Valencii (tvrdý povrch, dotace 2,171.095 eur):
Dvouhra - finále:
Južnyj (Rus.) - Ferrer (1-Šp.) 6:3, 7:5.
Čtyřhra - finále:
Peya, Soares (2-Rak./Braz.) - M. Bryan, B. Bryan (1-USA) 7:6 (7:3), 6:7 (1:7), 13:11.

Reklama

Související témata: