Hlavní obsah

Tenistovi Troickému zkrátili trest za neodevzdanou krev na rok

Srbský tenista Viktor Troicki si vymohl u mezinárodní sportovní arbitráže CAS snížení trestu, který dostal za porušení pravidel o dopingu. Za to, že při dubnovém turnaji v Monte Carlu neodevzdal požadovaný vzorek krve, mu byla zastavena činnost na rok a půl, nyní se po odvolání dočkal zkrácení distancu o šest měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Srbský tenista Viktor Troicki.

Článek

Troicki se bude moci vrátit na kurty 15. července 2014. I tak přijde v příští sezóně o tři grandslamové turnaje a nemohl být zařazen ani do nominace Srbů na finále Davisova poháru proti České republice v příštím týdnu.

Sedmadvacetiletý tenista nebyl s verdiktem CAS spokojen. "Stopli mé sny o tom, že budu špičkovým hráčem. Celý život jsem na tom pracoval a přišel jsem o to během jediného odpoledne kvůli doktorovi, kterého ani neznám," uvedl Troicki v prohlášení. "Vůbec nevím, co si počnu. Doufám, že budu schopen se nějak probojovat zpátky."

Nešlo o závažné provinění

Troicki v Monte Carlu odevzdal při kontrole pouze vzorek moči, komisaři po něm ale chtěli i krev, což odmítl s vysvětlením, že se necítí dobře. Byl prý dopingovým komisařem ujištěn, že při zdravotní indispozici krev dávat nemusí. Takový argument ale nebyl přijat.

Následoval trest od ITF za porušení antidopingových pravidel. CAS své rozhodnutí o jeho zmírnění vysvětlil tím, že nešlo o závažné provinění. Zklamání neskrýval ani daviscupový kapitán Bogdan Obradovič. "Verdiktem jsem šokován, protože zničil kariéru mladého sportovce, výborného tenisty a hodného kluka," řekl Obradovič srbské stanici B92.

Podle něj si Troicki roční zákaz činnosti nezasloužil, i proto, že jiní vyvázli ze závažnějších prohřešků výrazně lépe. "Posledním příkladem je Čilič. Viktor nikdy nic zakázaného nevzal," uvedl kapitán daviscupového týmu, který příští týden v Bělehradu přivítá Čechy. Chorvat Marin Čilič měl v těle zakázaný stimulant, uspěl s odvoláním a trest mu CAS nedávno zkrátil z devíti měsíců na čtyři.

Troicki, jehož maximem v žebříčku ATP je předloňské 12. místo, je nyní veden na 77. místě světového pořadí. Před verdiktem o trestu byl na 53. příčce. V roce 2010 byl členem daviscupového týmu a autorem vítězného bodu ve finále proti Francii, na okruhu ATP má titul z Moskvy rovněž z roku 2010.

Reklama