Hlavní obsah

Veselý doufá, že jednou bude mít na Turnaji mistrů v ruce raketu

V saku a lakýrkách zvedl dvacetiletý tenista Jiří Veselý nad hlavu trofej za prvenství v anketě ATP Hvězda zítřka pro nejmladšího hráče v elitní stovce světového žebříčku. Do Londýna dnes přiletěl na otočku z turnaje v Bratislavě a doufá, že jednou se po vzoru Tomáše Berdych mezi elitní osmičku sezóny probojuje a místo skleněné mísy bude mít v ruce raketu.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Jiří Veselý při předávání trofeje ATP pro hvězdu zítřka v Londýně.

Článek

"Pro mě je to obrovská čest dostat toto ocenění, protože před sezónou bych nikdy neřekl, že se ocitnu v první stovce. Moc si ocenění vážím a budu na sobě dál tvrdě pracovat, abych tady jednou stál s tenisovou raketou," řekl Veselý.

Rodák z Příbrami začal sezónu na 264. místě světového žebříčku, ale vyhrál tři turnaje kategorie Futures a především tři challengery a 8. července se poprvé dostal do Top 100. Nejvýše v kariéře zatím vystoupal 12. srpna, kdy mu patřilo 78. místo.

Chtěl být hlavně zdravý

"Loni jsem končil sezónu zraněným kotníkem a cíle na tu letošní byly takové, abych byl zdravý a prosadil se na challengerech, což se povedlo. Začal jsem challengery vyhrávat nebo se dostávat do závěrečných kol, a to byl klíč k úspěchu v letošní sezóně. Zjistil jsem, že můžu porážet lepší hráče, což mi dodalo dost sebedůvěry a jistoty a projevilo se to," řekl aktuálně 83. hráč žebříčku ATP.

Za důležitý označil dubnový triumf na challengeru v Mersinu. Pak vyhrál i v Ostravě a v Liberci a ve finále v Prostějově nestačil na Radka Štěpánka. "Povedla se mi také kvalifikace na Roland Garros, což byla další zkušenost, stejně jako premiéra v Davisově poháru. Doufám, že načerpané zkušenosti využiju," prohlásil.

Cílem pro nadcházející sezónu bude udržet se ve stovce. Jak na to? "Musím dál tvrdě pracovat a zlepšovat své zbraně," má jasno Veselý. Pochvaloval si, že s trenérem Jaroslavem Navrátilem, kapitánem daviscupového týmu, zlepšil forhend a razanci hry od zadní čáry. "Ta je strašně důležitá. Jak jsem zjistil, tak na vyšší úrovni se hraje agresivněji, protože kdo si chodí pro body, vyhrává," řekl.

Berdycha pečlivě pozoruje

V tenisovém růstu pomáhá Veselému i možnost být v jednom klubu v Prostějově s Tomášem Berdychem. Šestého hráče světa pozorně sledoval i při svých startech v Davisově poháru. "Snažil jsem se dívat, jak se připravuje a co dělá pro to, aby byl ve světové špičce. To mi hodně dalo."

Pro cenu si Veselý přišel v saku, které má z Davis Cupu. Na finále do Bělehradu ale s českým týmem nepojede, protože měl zraněnou achilovku a rozhodl se hrát ve stejné době challenger ve Finsku. Na něm chce získat body, aby mohl začít příští rok v Dauhá.

"Kvůli achilovce jsem měsíc nehrál a musel jsem upravit svůj program," vysvětlil Veselý, který je žebříčkově českou čtyřkou a teoreticky by v týmu mohl být. "Je to samozřejmě škoda, protože to je finále a taky už to nemusím nikdy zažít, ale udělali jsem program takový, jaký jsme uznali, že je pro mě nejlepší," dodal.

Reklama