Hlavní obsah

Čechy povede ve finále Davis Cupu Šafařík. V Bělehradě zastoupí nemocného Navrátila

Bělehrad

Tenisový trenér Vladimír Šafařík zastoupí ve funkci daviscupového kapitána nemocného Jaroslava Navrátila. Náhradník už se ujal role a v pátek začínajícím finále se Srby v Bělehradě tak bude na české lavičce.

Foto: Pavel Lebeda, Česká sportovní

Vladimír Šafařík povede české tenisty ve finále Davisova poháru.

Článek

„Po konzultaci s prezidentem Kaderkou a hlavně s hráči jsme přišli na jediné jméno, a to je Vladimír Šafařík, protože je zkušený trenér, výborný angličtinář, zná i rozhodčí a především kluci ho respektují," schvaluje jméno náhradníka Navrátil ve svém vyjádření na facebookové stránce českého daviscupového týmu.

Objasňuje tam i pozici kapitána, když oba klíčoví hráči daviscupového týmu mají své osobní trenéry. „Role Vládi Šafaříka bude taková, že musí být právě ten nehrající kapitán. Sám i ode mne dobře ví, že Tomáš Berdych potřebuje klid, u toho mluvení není až tak důležité. Radek Štěpánek potřebuje daleko více komunikace. Je zvyklá si říci s kapitánem před zápasem nějaké postřehy a to si myslím, že Vláďa stoprocentně splní," doplňuje Navrátil.

Podle mluvčího týmu Karla Tejkala promluvil Šafařík k hráčům už na obědě, a jako nováček je pozval i na večeři. „Hledali jsme člověka, který zná daviscupové zákonitosti, vyhovuje hráčům a zapadne to týmu, který funguje společně sedm let," dodává Tejkal.

Vedl už fedcupový tým

Devětačtyřicetiletý Šafařík, který je aktuálně ředitelem společně Česká sportovní, byl už v roce 1992 šéfem tenisové části olympijské výpravy v Barceloně a působil krátce i jako kapitán fedcupového týmu žen.

Dalších šest let pak Šafařík prožil jako trenér v akademii Nicka Bollettieriho. Od roku 1999 působí jako organizátor při domácích utkání Davis Cupu i Fed Cupu.

Osmapadesátiletý Navrátil vede tenisty od baráže v roce 2006 a zejména díky uspěšnému spojení tandemu Berdych, Štěpánek se stal nejúspěšnějším daviscupovým kapitánem v historii naší země.

Vždyť jsou čeští hráči od roku 2009 již potřetí ve finále a proti Srbsku obhajují prvenství. Nyní byl však Navrátil hospitalizován kvůli plicní embolii a jeho zdravotní stav mu neumožní odcestovat do Bělehradu.

Navrátil už telefonicky z nemocnice konzultoval s Šafaříkem, co ho jako kapitána čeká. "Je hodně důležité, aby během přípravy realizační tým šlapal jenom pro hráče, aby se soustředili na vlastní práci směrem k utkání. V tomhle je Láďa zkušenej, kolikrát je během utkání v šatně a bude to bez problémů," řekl Navrátil.

Reklama