Hlavní obsah

Jen jednomu z nás se bude v pondělí dobře spát, ví Nadal před bitvou s Djokovičem

Londýn

Dva králové tenisové sezóny Rafael Nadal a Novak Djokovič se v pondělí od 21 hodin střetnou ve finále Turnaje mistrů (Fanda, on-line Sport.cz). Londýnskému publiku se představí jediní dva hráči, kteří na turnaji ještě neprohráli, a tenisový svět očekává nesmiřitelnou bitvu dvou rivalů s odlišným pojetím hry. „Jako vždy je v sázce hodně,“ říká mírný favorit Djokovič.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Tenisoví rivalové Novak Djokovič ze Srbska (vlevo) a Španěl Rafael Nadal.

Článek

Neporažený vítěz turnaje získá 1500 bodů do žebříčku ATP a téměř dva milióny dolarů z šestimiliónové dotace. Nadal bude mít proti Djokovičovi navíc další motivaci. Antukovému specialistovi totiž ve sbírce vítězství z Turnaje mistrů schází. „Pro mě je důležitý každý zápas a každý turnaj, ale pravda je, že tenhle turnaj je speciální," prohlásil Nadal před finále.

První hráč světového žebříčku dává přednost zápasům pod širým nebem, i přesto dokázal všechny čtyři duely v londýnské hale vyhrát. „Bylo by skvělé zakončit sezónu vítězstvím. Ale vím, že mě čeká ještě hodně práce. Pravděpodobně té nejnáročnější. Myslím, že když nebudu hrát svůj nejlepší tenis, nebudu mít šanci. Potřebuji hrát agresivně," plánuje Španěl.

V pěti letošních měřeních sil se třikrát radoval z vítězství Nadal, pro Španěla hovoří i celková bilance 22 výher a 16 porážek. Proti skvěle hrajícímu Djokovičovi je ale rodák z Mallorky mírným outsiderem. „Jenom vítězovi se dostane toho privilegia, že se mu bude v pondělí v noci spát dobře," dodal Nadal.

Je to mezi námi napjaté, říká Djokovič

Na zápas se svým velkým sokem se těší i Djokovič, jehož Nadal v průběhu sezóny srazil z postu světové jedničky. „Nezáleží na tom, na kterém turnaji proti sobě hrajeme. Hlavně v posledních letech. Vždy je totiž v sázce hodně. Pro oba z nás je obrovská motivace porazit největšího rivala. Sehráli jsme spolu už skoro 40 zápasů a já říkám, že je to mezi námi velmi napjaté. Posouváme se vzájemně až na hranici našich možností," prohlásil Djokovič.

Djokovič bude jako obyčejně sázet na přesnou hru od základní čáry, Nadal je ale jedním z nejlepších obranářů v žebříčku ATP. Srb proto sahá v zápasech s Nadalem k variabilnějším úderům. „Rád během zápasu improvizuju. Líbí se mi, když díky věcem, které změním, vyhraju zápas," plánuje bělehradský rodák, který zakončí sezónu v hlavním srbském městě ve finále Davis Cupu proti Berdychovi a spol.

„Věděl jsem, že budu hrát týden co týden s hráči ze světové desítky, a že pak odcestuju do Bělehradu, kde se pokusím pomoct národnímu týmu získat druhý titul z Davis Cupu," plánuje Djokovič překazit českému týmu obhajobu „salátové místy".

Myšlenky na týmovou soutěž ale ještě odkládá. Večer se proti němu postaví jeho největší sok současnosti. „Oba jsme měli skvělou sezónu. Tohle je pravděpodobně nejlepší možné složení finále. Uvidíme, co se v něm stane."

Kdo vyhraje Turnaj mistrů?
Novak Djokovič
51,1 %
Rafael Nadal
48,9 %
Celkem hlasovalo 5276 čtenářů.

Reklama

Související témata: