Hlavní obsah

Zastupující daviscupový kapitán Šafařík: Doufám, že se udržím a neztropím skandál

Bělehrad

V roce 1992 vedl Vladimír Šafařík ve Fed Cupu Novotnou a Sukovou, teď má coby zastupující kapitán možnost sáhnout si na Davis Cup. „Když se to nepovede, najdou se lidi, co řeknou: Proč tam dali jeho?“ tvrdí ředitel společnosti Česká sportovní.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Kapitán Vladimír Šafařík na tréninku českého týmu před finále Davis Cupu v Bělehradu.

Článek

Jak jste zvládl první dny v pozici kapitána?

Strašně mě mrzí, že tu Jarda Navrátil není a přeju mu, ať se dá dohromady. On to vybojoval, já jsem kapitán jen na toto utkání. Nebýt ale výslovného přání hráčů, asi bych do toho nešel. Jste najednou v pozici, která přináší řadu riskantních záležitostí, a během pár hodin můžete litovat.

Mluvíte o risku, v čem spočívá?

Buduju si pozici v profesní kariéře a je na mě pohlíženo, že něco umím. A může se stát, že prohrajeme kvůli mému rozhodnutí a bude se na mě pohlížet jako na člověka, který zkazil finále. Tu nálepku už ze sebe nedostanete. Dlouho jsem přemýšlel, jak se k tomu postavit. Upřímně, chtěl to po mně ale i Jarda Navrátil. A nešel bych do toho ani bez toho, aby s tím souhlasil můj šéf v České sportovní doktor Černošek.

Jste připravený na to, jak se budete dohadovat s rozhodčími v bouřící hale?

Na to se těším. Jsem klidný člověk, ale tady budu ostřejší. Doufám, že se udržím a neztropím skandál.

Vzpomněl jste si hned na své fedcupové kapitánství?

Na to se nedá zapomenout. V roce 1992 mi bylo strašně málo a byl jsem kapitánem světových hvězd, které spolu nevycházely nejlíp. Bylo to hodně náročné, když to řeknu diplomaticky.

Máte už plán, jak se chovat na lavičce?

Mám na to svůj názor a chci to dělat podle sebe. Nejdůležitější je pohovor s hráčem, potřebuji zjistit, jak si to představuje v zápase a jak dát dohromady celý víkend. Vyslechnu si je a ve finále jim řeknu své rozhodnutí.

Budete s hráči při zápasech hodně komunikovat?

Uvědomuju si, že jsem člověk, který nejezdí po okruhu, nezná do detailů světový tenis. Na druhou stranu znám kluky. Vím, co chtějí a potřebují. Vycházíme lidsky velmi dobře. Když si uvědomíte, že oni jsou na devadesáti procentech turnajů sami na lavičce, nebude moje podpora v tom, že jim budu říkat, jak to mají hrát, kam to mají hrát a proč to tam mají hrát. I když něco jim k tomu taky řeknu.

Jak důležité je, že Berdych se Štěpánkem jsou zkušení a nepotřebují vodit za ruku?

Oni tu strategii víkendu mají připravenou dopředu. Vědí co a jak. Jediné, co je může trochu vykolejit je, že nenastoupí ten, který by měl nastoupit. Ale to se jim stává na turnajích často, že nevyhraje ten, který má vyhrát.

Co nervozita, spí se vám dobře?

Psychicky je to dost náročné. Najednou se vzbudíte v noci, v hlavě vám šrotují myšlenky, které tam normálně nemáte. Nemůžete usnout, pak usnete těsně před budíčkem. Ale zatím si tu roli docela užívám.

Zjišťujete si, jak jsou na tom Srbové? Tipsarevič prakticky netrénoval...

Zato Djokovič je momentálně v takové formě, že si nedovedu představit, kdo by ho teď porazil a zvlášť tady v Srbsku. I když v Davis Cupu se může stát cokoliv. To, že Tipsarevič naplno netrénuje a nepředpokládám, že by trénoval jinde potají, ukazuje, že není v úplně optimálním stavu. V okamžiku, kdy by nebyl v týmu, by to pro nás bylo velké plus. Ale v Davis Cupu se vážně může přihodit cokoli, týmová strategie je komplikovaná. Uvidíme ve čtvrtek v jednu odpoledne při losu.

Reklama