Hlavní obsah

Češi už vědí. Kdo půjde v pátek na dvouhru, ale Srbům neprozradí

Bělehrad

Dva dny před začátkem daviscupového finále mají čeští tenisté jasno, kdo z nich v pátek nastoupí do dvouher. Tomáš Berdych je bez debat. O tom, zda ho v úvodní den bitvy se Srby doplní Radek Štěpánek, nebo Lukáš Rosol, však hosté až do losování hodlají pomlčet.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tenista Radek Štěpánek do daviscupového finále zasáhne. Ale kdy odehraje úvodní zápas? V pátek, nebo až v sobotu?

Článek

„Prozatím to neřeknu, protože nechci, aby se to dozvěděl soupeř," řekl zastupující kapitán Vladimír Šafařík. „Jsem ale rád, že jsme to rozhodnutí udělali relativně brzy. Je to pro nás strašně důležité utkání, veřejnost od nás chce vítězství. Pod větším tlakem ale budou doma Srbové," mínil Šafařík.

„Poslední týdny jsem hrál dobrý tenis a jsem připravený klukům pomoct," tvrdil Lukáš Rosol, který však do ostrého daviscupového zápasu nastoupil pouze v případě Štěpánkovy neúčasti v prvním kole ve Švýcarsku a ve čtvrtfinále v Kazachstánu, kdy Navrátilovu výběru chyběl pro změnu Berdych.

Pravděpodobnější variantou tak je, že do utkání proti světové dvojce Novaku Djokovičovi vyrazí čtyřiatřicetiletý Štěpánek, který odehrál i všechny tři dny loňského finále se Španělskem a v neděli pak za stavu 2:2 na zápasy slavně rozebral Almagra. „Vždycky jsem hrál tři dny, když bylo potřeba. Nastoupit studený do deblu není zrovna ideální, protože bod ze čtyřhry je hodně důležitý. Vždycky je lepší, když je člověk rozehraný, má za sebou jedno utkání a jde do toho rozehřátý a sžitý s podmínkami," naznačil Štěpánek.

Štěpánek Djokoviče zdolal jedinkrát

Kvůli finále Davis Cupu obětoval účast na Masters v Paříži, při Turnaji mistrů se rozehrál v deblu s Indem Paesem. „Cítím se dobře, vynechal jsem jednu akci, abych byl fyzicky v pohodě. V Londýně jsem prožil super týden, ale to už je pryč. Dívám se jen na finále," vyhlásil Štěpánek.

S Djokovičem má zápornou bilanci 1:8, jediná výhra je z roku 2006, set vzal srbskému idolu naposled loni při wimbledonském třetím kole. Podobně je na tom i Berdych - 2:14. „Když se na to skóre podíváte, tak to moc optimisticky nevypadá. Novak hraje doma na povrchu, který si vybral a za podmínek, které miluje. Nebude to lehké, ale tohle není turnaj, máme pět zápasů a do všech Djokovič nastoupit nemůže," prohlásil Berdych.

Se dvěma Djokovičovými body ze dvouher počítají Srbové najisto. Loni takto ve finále herně dominoval Španěl David Ferrer. Přesto trofej nad hlavu zvedli Češi. „Já klukům věřím," řekl Šafařík.

Kdo nastoupí v pátek proti Novaku Djokovičovi?
Lukáš Rosol
24 %
Radek Štěpánek
76 %
Celkem hlasovalo 3275 čtenářů.

Reklama