Hlavní obsah

Djokovič je v laufu a před bitvou s Čechy říká: Únava? Nepřichází v úvahu

Bělehrad

Pár týdnů už sice Novak Djokovič není světovou jedničkou, ale momentálně se šestadvacetiletý Srb prezentuje formou, jakou nemá žádný z tenistů na okruhu. Od finále US Open vyhrál čtyři turnaje, což je celkem dvaadvacet zápasů dvouhry v řadě a před finále Davis Cupu vypadá i mluví sebevědomě.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Srbský tenista a druhý hráč světa Novak Djokovič má před finále Davisova poháru skvělou náladu.

Článek

Nebylo ale těch utkání přece jen trochu moc?

Cítím se dobře. Je pravda, že mám za sebou opravdu hodně zápasů, to je fakt. Ale vím, co se ode mě očekávalo, když jsem si připravoval program. Věděl jsem, že když budu hrát dobře, že se do této situace mohu dostat. Ale nebudu si přece stěžovat, že jsem vyhrál čtyři turnaje, když mi to přináší sebevědomí. Cítím se na kurtu dobře a mám kolem sebe tým, který se postará o mou regeneraci. Únava nepřichází v úvahu.

S českou jedničkou Tomášem Berdychem máte vysoce pozitivní bilanci a navíc jste s ním nikdy neprohrál na tvrdém povrchu. Uklidňuje vás to?

Tomáš je jeden z nejlepších hráčů světa a už to dokazuje několik let. Etabloval se v první desítce. Taky rád hraje na tvrdém povrchu, ale i když jsem s ním nikdy neprohrál, máme za sebou pár hodně dlouhých atěžkých zápasů. Ale my se teď musíme soustředit na první dva dny, abychom se dostali do výhody na neděli. Pokud proti Tomášovi nastoupím, budu se pochopitelně snažit o vítězství. Hrát za Srbsko znamená pro nás opravdu hodně, když vás podporuje skoro dvacet tisíc lidí v hledišti.

V pondělí v noci jste hrál ještě finále na Turnaji mistrů v Londýně, jaký byl váš další program v Bělehradě?

Makal jsem na antuce... (směje se) Ale ne, přijel jsem velice pozdě, vlastně velice brzy ráno v úterý, takže jsem celý den odpočíval a v hale jsme se objevil až ve středu.

Zatím není jasné, zda bude schopen nastoupit Tipsarevič. Hrál byste v tom případě i sobotní čtyřhru?

Za poslední dva roky jsem moc turnajů v deblu neměl, naposled asi před deseti měsíci v Pekingu s Wawrinkou, což mi trochu pomohlo, abych se dostal do deblové rutiny. Ale taktika je pokaždé jiná. I v Davis Cupu jsem odehrál s Nenadem (Zimojičem) několik důležitých zápasů. Uvidíme, jak se to vyvine první den. Kapitán má víc variant, jak postavit čtyřhru.

Cítíte se před domácím publikem jako favorité?

To Češi jsou obhájci, neprohráli zápas dva roky, ale myslím, že tady není jasný favorit.

Je pro vás bělehradské finále tím pravým vrcholem sezóny?

To bylo i v roce 2010, kdy se nám podařilo vyhrát. To byl jeden z nejkrásnějších momentů kariéry a teď máme doma zase šanci. Jsme silná generace a navíc dobří přátelé, bylo by  skvělé zopakovat si to. Doufám, že to dokážeme. Davis Cup je vlastně mistrovství světa. Reprezentujeme zemi, k čemuž celý rok nemáme příležitost, přináší to největší, nejhezčí emoce. Nikdy nejste na kurtu sami.

Před třemi lety jste se po finálové výhře nad Francií se spoluhráči nechal ostříhat dohola. Šel byste do toho zase?

Tak to ještě nevíme, počkáme si, jak to dopadne.

Reklama