Hlavní obsah

Šance na obhajobu rostou, Tipsarevič nehraje. Finále Davis Cupu zahájí Štěpánek s Djokovičem

Bělehrad
Aktualizováno

Nebylo na co čekat. Srbové odkryli karty už před čtvrtečním losem finále Davisova poháru - Janko Tipsarevič není natolik zdravý, aby mohl hrát a v nominaci ho nahradil Dušan Lajovič, až 117. tenista světového žebříčku. Šance českého týmu na obhajobu trofeje se tak dramaticky zvyšují. Los navíc českému celku přál - do úvodní dvouhry nastoupí v pátek od 16 hodin Radek Štěpánek proti druhému hráči světa Novaku Djokovičovi, po nich se na kurtu představí česká jednička Tomáš Berdych a srbský náhradník Dušan Lajovič.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Tenista Dušan Lajovič (vpravo) nahradil v srbské nominaci Janka Tipsareviče.

Článek

Očekávaná zpráva se objevila na twitterovém účtu Davis Cupu. "Pokud by byla možnost hrát alespoň jeden zápas, tak bych chtěl být v týmu," tvrdil ve středu Tipsarevič, který měsíc léčil bolavou patu, ale nedoléčil.

Vypadá to tedy jasně. Srbský bard Novak Djokovič by měl podle papírových předpokladů přinést do domácí šatny dva body z dvouher. Češi v tuto chvíli kalkulují se dvěma jasnými body proti mladému náhradníkovi Lajovičovi. A rozhodnout by tak měla vlastně už sobotní čtyřhra, v níž mají Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem majestátní bilanci 13:1.

"My se budeme soustředit na sebe. A kdo je na druhé straně kurtu, to si určí Srbové. Náš cíl je uhrát tři body," vyhlásil Štěpánek. Společně s Berdychem ovládli před třemi lety debl i v Bělehradě proti Djokovičovi a Zimonjičovi. Potřebovali na to čtyři sety.

"Seřezat Srby v jejich prostředí a ve dvou sadách dokonce 6:1, to je neskutečný klacek," jásal tehdy kapitán Jaroslav Navrátil. Kvůli plicní embolii ale tradiční šéf české lavičky bude sledovat finále jen u televize. "Chceme tu mísu zase vyhrát i pro našeho kápa," řekl Štěpánek.

Rozhodne debl

Zkušený tenista, který v pátek zahájí finále, má s Djokovičem negativní bilanci 1:8 a letos s ním prohrál na Australian Open. "Hraje v neuvěřitelné formě. Kostí jednoho soupeře za druhým, sebedůvěru má určitě velkou a bude se chtít doma předvést," řekl Štěpánek, 44. hráč ATP.

Od Berdycha se proti Lajovičovi očekává jistý bod, tak jako to česká jednička předvedla mimo jiné letos proti Švýcarsku a Argentině. "Jsem připraven pomoci přinést týmu co nejvíc bodů, co půjde," řekl Berdych v týdnu.

Do sobotní čtyřhry český kapitán nahlásil zbylé dva hráče Lukáše Rosola a Jana Hájka, ale hrát budou, pokud se nikdo nezraní, Štěpánek s Berdychem. "Debl je jednoznačně nejdůležitější bod," je si vědom Berdych. Soupeři nahlásili pár Nenad Zimonjič, Ilja Bozoljac, je ale pravděpodobné, že jednoho z nich nakonec nahradí Djokovič.

V neděli se proti sobě nejdříve postaví jedničky Berdych s Djokovičem a v případném pátém rozhodujícím utkání Štěpánek s Lajovičem. Češi hrají třetí finále Davisova poháru za pět let. S vítěznou baráží v Rumunsku v září 2011 vyhráli už osmkrát v řadě a poprvé v historii mají šanci salátovou mísu obhájit. Slavnou trofej získali loni v Praze po výhře nad Španěly, navázali tak na triumf tehdejšího československého týmu s Ivanem Lendlem v roce 1980.

Losování finále Davisova poháru 2013, Srbsko - ČR (Bělehrad - tvrdý povrch):
Pátek (16:00): Djokovič (2. ATP) - Štěpánek (44.); Lajovič (117.) - Berdych (7.)
Sobota (16:00): Zimonjič, Bozoljac - Hájek, Rosol
Neděle (14:00): Djokovič - Berdych; Lajovič - Štěpánek
Kdo vyhraje Davis Cup 2013?
Česko
81,4 %
Srbsko
18,6 %
Celkem hlasovalo 3371 čtenářů.

Reklama

Související témata: