Hlavní obsah

Srbové nechali své ferrari v garáži, divil se Štěpánek

Marek Burkert (Bělehrad)Sport.czPrávo

Obhajoba Davis Cupu je blízko, blizoučko. Tenisté Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem ve finále naplno využili faktu, že proti nim Srbové v klíčové sobotní čtyřhře nenasadili Novaka Djokoviče. Během dvou hodin a 12 minut pak zle zacvičili s párem Ilja Bozoljac, Nenad Zimonjič - 6:2, 6:4, 7:6.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Radost Tomáše Berdycha (vpravo) a Radka Štěpánka po vítězství ve čtyřhře.

Článek
Fotogalerie

Ještě ale hotovo není. Před třemi lety byli Berdych se Štěpánkem v Bělehradě ve stejné pozici. Po sobotě vedli 2:1, přesto prohráli 2:3. Ovšem je tady podstatný rozdíl. Hostitelé sice v nedělní úvodní dvouhře proti české jedničce pošlou v poslední době nepřemožitelného Djokoviče. Jenže na Štěpánka mají pouze nezkušeného mladíka Lajoviče, nebo hráče ze třetí stovky světového žebříčku Bozoljace. A to je šance, která by neměla zůstat nevyužita.

Jak jste tedy přijali srbské rozhodnutí nehrát debl s Djokovičem?Štěpánek: My nemáme za ně co luštit. Každým tým má svoje problémy. Předvedli jsme skvělý výkon, získali bod a to bylo to, oč nám šlo. I když to, že nehrál, mě stálo deset eur.

Berdych: Zvládli jsme to a tyhle starosti jdou fakt bokem.

Není to ale poprvé, kdy vám soupeři relativně ulehčili situaci...Štěpánek: My použili srdce. Je to naše devíza, jsme schopni padnout oba dva pro tým. Od roku 2007 jsme do toho šli a stále se toho držíme. Jestli Srbové nechali Djokoviče stát, tak pro mě je to docela zajímavý nechat ferrari v garáži... Ale to je otázka spíš pro ně.

Berdych: My nikdy netaktizovali, nevolili jsme varianty. Vždycky jsme do toho od začátku šli naplno, kolikrát jsme slavili už po čtyřhře a nemuseli jsme se s tím v neděli párat. Člověk sice nemusí být fit na ten poslední den, ale už má nahráno. Proč měnit něco, co funguje.

O Djokovičovi jste v týdnu řekl, že vypadá, jako když hraje v playstationu a jedinou šancí je odpojit ho od elektřiny.Berdych: Zítra v hale budu hledat šňůru, jestli tady někde netrčí... Fakt je to velká výzva hrát s ním tady v Srbsku. Ale jsem v té nejlepší možné pozici, strašně se na ten zápas těším. Pokusím se vydřít ten poslední bod.

Šest setů jste v Bělehradě nedopustil při svém podání žádný brejkbol...Berdych: Přijdou! Jsem dost v klidu, že tahle statistika mi určitě nezůstane do konce víkendu. Ať se děje, co se děje, ten nějaký mi tam určitě přibyde. Ale určitě je dobré, že ta moje zbraň funguje, dělám hodně bodů a snad to bude fungovat i nadále.

Před třemi lety jste tu vedli 2:1 po sobotě, ale do vítězného konce jste zápas nedotáhli. Je důležité zůstat hodně na zemi?Berdych: Vůbec to není hotové, je to hodně daleko a pořád je o co hrát. Máme ale nějaký cíl a ten se nám zatím daří plnit, jak jsme si řekli.

Radku, byl by to pro vás lehčí úkol jít na kurt za stavu 2:2, když jste si tuto situaci vyzkoušel loni ve finále se Španěly?Štěpánek: Nemyslím, že ve finále Davis Cupu je někdy něco jednoduššího. Samozřejmě mám pozitivní zkušenost a všechny ty věci budu chtít využít ve svůj prospěch. Nemám problém, dnes jsme na kurtu moc času nestrávili. Teď půjdu zregenerovat a zítra budu čekat, jestli se ten zápas uskuteční.

Kdybyste na něj šel, budete radši, jestli proti vám bude stát Bozoljac, nebo Lajovič?Štěpánek: To je spíš otázka na srbský tým, ale já do toho půjdu, ať tam bude stát kdokoli. Bozoljace jsem omrknul dneska, Lajoviče včera. Budu prostě připravený získat ten bod.

Reklama

Související témata: