Hlavní obsah

Lajovič životní zápas nezvládl. Těžko jsem četl Štěpánkovu hru, přiznal

Bělehrad

Takový zápas ještě nikdy v kariéře nehrál. Do závěrečné nedělní dvouhry před zaplněnou bělehradskou arénou nastupoval domácí tenista Dušan Lajovič s jediným cílem: porazit Radka Štěpánka a získat pro Srby Davisův pohár. Tíhu odpovědnosti ale neunesl a místo slávy mu zbyly jen oči pro pláč. "Bojoval jsem do posledního dechu, ale nestačilo to," přiznal po zápase smutně.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srbský mladík Dušan Lajovič se proti Štěpánkovi snažil seč mohl, ale nebylo to nic platné.

Článek
Fotogalerie

Neměl to vůbec snadné. Narychlo zaskakoval za zraněného Janka Tipsareviče a ve dvouhrách plnil v srbském týmu roli dvojky. V neděli za stavu 2:2 nastupoval na dvorec, aby rozhodl finále Davis Cupu. A to měl na kontě doposud jen pět výher na okruhu ATP, na žebříčku figuruje až ve druhé stovce...

V pátek proti Berdychovi se od něj bod nečekal. V neděli ale domácí fanoušci doufali, že Srbům i přes nedostatek zkušeností zajistí salátovou mísu. Nepovedlo se, jeho soupeř mu udělil profesorskou lekci a nasměroval prestižní pohár do Česka.

"Zápas byl proti duelu s Berdychem odlišný. Těžko jsem četl Štěpánkovu hru. Bojoval jsem až do posledního dechu, ale nestačilo to," řekl Lajovič, který obtížně hledal slova. "Jsem velmi zklamaný, protože jsem nehrál za sebe, ale za celý národ," řekl třiadvacetiletý hráč.

Do zápasu přitom vstoupil slibně, v bouřlivé atmosféře prolomil hned na úvod Štěpánkův servis. Jenže vzápětí svůj prohrál a mnohem zkušenější a o 11 let starší rodák z Karviné se po dalších dvou vyhraných gamech dostal na koně. "Soupeř byl zpočátku nervózní. Poté se ale uvolnil a začal hrát svou hru," připomněl Lajovič.

Mladý Srb tlak neunesl. V zápase nakonec uhrál jen pět her, nicméně věří, že mu tato zkušenost do budoucna pomůže. "Poprvé jsem hrál před tolika diváky. Uvědomil jsem si, jak moc je zapotřebí dalšího zlepšení," uzavřel Lajovič.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori