Hlavní obsah

Vymění Berdych Davis Cup za grandslam? Vítězná sestava je příští rok nejistá

Bělehrad / Praha

S jídlem roste chuť. Ještě zdaleka neskončily oslavy bělehradského triumfu a část tenisových fanoušků už začala myslet na daviscupový hattrick. Jenže nikde není psáno, že Tomáš Berdych vytáhne v českých barvách znovu do boje po boku Radka Štěpánka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Dočkáme se radosti českých tenistů ze salátové mísy i příští rok?

Článek

Dva získané tituly po sobě, k tomu je potřeba přičíst i fakt, že Štěpánkovi bude příští týden pětatřicet a osmadvacetiletému Berdychovi se pomalu krátí nejlepší roky kariéry. Davis Cup pro oba hráče sice znamenal vstupenku na vrchol, ale také zápřah navíc. A Berdych se dosud nevzdal snu o grandslamovém titulu.

Skončí Berdych po 1. kole?

„S Tomášem a Radkem jsme se bavili v době, kdy jsme netušili, že to letos vyhrajeme," tvrdí Miroslav Černošek, majitel společnosti Česká sportovní, která o daviscupové reprezentanty pečuje. „Já pevně věřím, že kluky udržím, ale nebude to lehké," říká.

První kolo ročníku 2014 se hraje od 31. ledna do 2. února, tedy necelý týden po skončení grandslamového Australian Open. „Udělám vše pro to, abychom proti Nizozemsku hráli ve stejné sestavě jako v Srbsku, a myslím, že se mi to podaří," zadoufal Černošek bezprostředně po nedělním vítězství. Mělo by to i logiku. Úřadující dvojnásobní šampióni Berdych se Štěpánkem by se ukázali domácímu publiku a proti outsiderovi by zařídili výhru, která by český tým zbavila barážových starostí.

Řekli o své budoucnosti v Davis Cupu:
Tomáš Berdych: "Čeká mě volno, dovolená. To je jediné, o čem se teď budu bavit. Cokoliv bych řekl, bylo by uspěchané. Potřebuji všechno promyslet a naplánovat."
Radek Štěpánek: "Já to vidím stejně. Nechte nás odpočinout. Všechno se včas dozvíte."

V dubnovém čtvrtfinále (v Japonsku nebo v Kanadě) už by se ale kapitán Jaroslav Navrátil nejspíš musel obejít nejspíš bez jednoho ze strůjců dvou triumfů. „Davis Cup chci hrát, dokud mi budou síly stačit," tvrdil totiž po srbském finále Štěpánek, jehož přínos je nadále neoddiskutovatelný.

S Berdychovou motivací to však může být složitější. „Myslím, že Tomáš už před rokem uvažoval, že v týmu skončí. Roky přibývají, tělo dostává zabrat a Davis Cup je vlastně měsíc tenisu navíc," řekl tenistův otec Martin.

Je potřeba vidět, že Berdych od debutu v roce 2003 odehrál v Davis Cupu 59 utkání. Víc jich mají v naší historii na kontě pouze Jan Kodeš (94), Roderich Menzel (75) a Tomáš Šmíd (67). „Šanci na hattrick bych tady klidně viděl. Znáte to, jeden se zraní, druhý nehraje," řekl právě Šmíd.

Když po triumfech opory chyběly:
Španělsko 2005
Tahoun Moya scházel, omlazená sestava inkasovala v Bratislavě nářez od Slováků.
Španělsko 2010
Rafael Nadal nehrál doma za obhájce 1. kolo proti Švýcarsku, ani semifinále ve Francii, kde „Armada" schytala debakl 0:5.
Srbsko 2011
Novak Djokovič vynechal úvodní kolo šampiónů proti Indii, ve Švédsku nastoupil jen v deblu a v semifinále s Argentinou vzdal del Potrovi.
Španělsko 2012
Bez Nadala sice dokráčeli obhájci trofeje až do finále, tam ale podlehli v Praze českým tenistům.
Měl by Tomáš Berdych zaútočit na zlatý daviscupový hattrick?
Ano, musí zůstat v týmu
79,5 %
Měl by si dát pauzu a soustředit se na grandslamy
13,9 %
Stačí, když odehraje jen 1. kolo
6,6 %
Celkem hlasovalo 9609 čtenářů.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori